Konkurs – karnawałowa przekąska z rybą


konkurs,seko,ryba,przekąska karnawałowa,danie ze sledzia,sałatka śledziowa,śledzie,danie z ryb,boże narodzenie,



KONKURS!
Karnawał to karnawał. Dziś startuję z konkursem na KARNAWAŁOWĄ PRZEKĄSKĘ z dodatkiem ryby.
Możesz wykorzystać rybę w każdej postaci. Ważne ,aby danie-przekąska karnawałowa była pyszna i łatwa w przygotowaniu!


Krótki regulamin, a raczej kilka zasad
1/ Możesz dodać do trzech przepisów, ale każdy w osobnym komentarzu. Możesz wygrać tylko raz.
2/ NIE KRADNIJ! Nie możesz kopiować odpowiedzi innych uczestników, którzy brali udział w podobnych konkursach na innych stronach.
3/ Każdy komentarz/przepis jeśli jest ANONIMOWY podpisz imieniem ,pierwszą literą nazwiska oraz miejscowością, np. Aleksandra G. Sędziszów Młp.
4/ Wyłonimy 3 ZWYCIĘZCÓW i każdemu z nich Sponsor, a jest nim Firma SEKO wyśle zestaw
słoiczków JEDYNE TAKIE komplet po 1 szt.
5/ Czas trwania konkursu 09.01-23.01.2017. Wyniki podaję do 3 dni od zakończenia konkursu pod tym postem. W sytuacjach nadzwyczajnych czas trwania konkursu może ulec zmianie.Na adresy czekam 3 dni od ogłoszenia wyników, potem wybieram kolejna osobę.itd.
6/ Nagrody wysyłane są tylko na terenie Polski.

Do dzieła kochani! Moją propozycję na TATAR ZE ŚLEDZIA znajdziecie w tym miejscu




konkurs,seko,ryba,przekąska karnawałowa,danie ze sledzia,sałatka śledziowa,śledzie,danie z ryb,boże narodzenie,

konkurs,seko,ryba,przekąska karnawałowa,danie ze sledzia,sałatka śledziowa,śledzie,danie z ryb,boże narodzenie



Komentarze

  1. Proponuję takową przekąskę. Słone krakersy a na nich pasta rybna z sera białego, odrobiny oliwy z oliwek i rybą, wszystko dokładnie rozmieszane widelcem lub lepiej zblendowane, udekorować wedle uznania np gałązką koperku, listkiem mięty czy kaparem bądź oliwką. Szybkie i smaczne a przy tym banalnie proste;)
    anya_86@wp.pl
    Anna Kowal-Gąska, Szczodre

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałą przekąską są też babeczki inaczej. Kruche ale słone ciasto w babeczkowych foremkach wypełniamy kolejno kilkoma ziarenkami kukurydzy, łyżeczką ryżu, warstwą majonezu, drobno posiekaną papryką, u mnie konserwowa, oraz warstwą ryby w wersji pure, ja zawsze blenduję. Ładna dekoracja jako zwieńczenie całości. To taka przekąskowa wersja sałatki z rybą, u nas hit imprezowy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja propozycja konkursowa to łatwa w przygotowaniu i pyszna warstwowa sałatka śledziowa :)

    Składniki:
    1. Tacka śledzi matjas
    2. 2 cebule
    3. 3 ziemniaki
    4. 2 buraki
    5. 4 jajka
    6. 2 marchewki
    7. 200 ml majonezu
    8. Łyżeczka oleju

    Przygotowanie:
    1. Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w średnią kostkę i wykładamy na dno szklanej, przezroczystej salaterki. Skrapiamy oliwą.
    2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na śledzie.
    3. Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Wykładamy na cebulę. Ziemniaki polewamy 3 łyżkami majonezu.
    4. Umyte buraki gotujemy, obieramy i przestudzone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na majonez.
    5. Umyte jajka gotujemy na twardo, przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na warstwę buraków i delikatnie solimy.
    6. Umytą marchewkę gotujemy, przestudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na jajka, polewamy resztą majonezu.
    7. Wierzch posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
    8. Sałatkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc.

    Smacznego! :)

    Katarzyna P. Ostrołęka

    OdpowiedzUsuń
  4. Placki ze śledziem i chili (na ostro).

    Idealne na karnawałową przekąskę!

    (około 18 sztuk)
    90g mąki pszennej (nie co więcej niż 1/2 szklanki o pojemności 200g)
    2 jajka
    3 łyżki śmietany 18% (czubate)
    3 łyżki mleka
    papryka słodka
    sól, pieprz cytrynowy
    Dodatkowo:
    200g śledzi w oleju z papryczką chili (Mr Śledź sweet chili - SEKO)
    Ponadto:
    olej do smażenia

    Śledzie odsączyć z oleju i wraz z papryczką pokroić w drobną kostkę.
    Jajka ubić do puszystości, a następnie zmiksować z mlekiem i śmietaną.
    Dodać mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać - uzyskując puszystą, jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.
    (Należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą oraz pieprzem, ponieważ sama ryba jest słona, a papryczka - ostra.)
    Na końcu do ciasta wmieszać śledzie z kawałkiem chili.
    Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (osączone z nadmiaru tłuszczu) z ulubionym sosem.
    (Na zimno również świetnie smakują.)

    (*) Placuszki przyrządzane na większej ilości oleju (oczywiście nie na głębokim i z umiarem) ładniej się smażą i są chrupiące.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję, złowiłaś rybkę :-) Wyślij swój adres z numerem tel.dla kuriera na adres kasiafraniszyn@interia.pl

      Usuń
  5. Śledzik pod pierzynką - Sałatka warstwowa ze śledziem.

    (1 duża miska)
    350-400 filetów śledziowych solonych a'la Matjas (u mnie SEKO)
    130g żółtego sera
    1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle)
    2 gotowane/pieczone buraki
    1 por (mały; biała część)
    Sos:
    100 ml śmietany
    5-6 łyżek majonezu
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz
    Dodatkowo:
    sól

    Przygotować sos.
    Śmietanę wymieszać z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem.
    (Majonezu dodać tyle, aby sos nie był rzadki.)
    Całość doprawić za pomocą świeżo zmielonego pieprzu.
    Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
    W sporej salaterce warstwowo układać: śledzie, sos, buraczki (delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora.
    Warstwy powtórzyć według powyższego schematu.
    Na samej górze powinien znajdować się por, którego należy polać sosem i obficie posypać żółtym serem - uprzednio startym na drobnych oczkach tarki.
    Gotową sałatkę przykryć folią spożywczą (żeby ser nie wysychał) i włożyć do lodówki, aby składniki "przegryzły się".

    (*) Śledzie można wymoczyć w wodzie, bądź mleku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajka faszerowane buraczkami i śledziem.

    Takie jajka sprawdzą się przy każdej okazji, ponieważ nie tylko świetnie smakują, ale również ładnie wyglądają.
    W końcu nie od dziś wiadomo, że połączenie buraczków, jajek i śledzia jest praktycznie idealne.

    5 jajek
    4 łyżki tartych buraczków marynowanych
    1/2 cebuli (małej)
    1 płat śledzia marynowanego lub solonego
    Dodatkowo:
    1-2 łyżki majonezu
    pieprz
    Opcjonalnie:
    szczypiorek do posypania

    Jajka ugotować na twardo i po obraniu - przekroić (wzdłuż) na pół.
    Z każdej części wyjąć żółtka i przełożyć jr do miseczki, a następnie podusić (za pomocą widelca) z majonezem.
    Dodać buraczki, pokrojonego w kostkę śledzia oraz drobno posiekaną cebulę.
    (Śledzia w razie potrzeby można uprzednio wymoczyć.)
    Całość wymieszać i doprawić pieprzem.
    Białka ułożyć na półmisku, wypełnić farszem oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przekąska karnawałowa, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie to tatar ze śledzia :) Ładnie się prezentuje i doskonale smakuje :)

    Składniki:
    1. 4-5 płatów śledziowych
    2. Cebula czerwona
    3. 4 ogórki kiszone
    4. Mały słoiczek grzybków marynowanych
    5. Pół łyżeczki pieprzu
    Sos:
    1. 2 łyżki musztardy
    2. Łyżka miodu
    3. Łyżka oleju
    4. Łyżeczka soku z cytryny
    Dodatkowo:
    1. Szczypior

    Przygotowanie:
    1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 30 minut.
    2. Ogórki obieramy ze skórki. Ogórki, grzyby, śledzie i cebulę kroimy w drobną kostkę.
    3. Składniki sosu łączymy, dodajemy pokrojone składniki, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Przekładamy do małych miseczek i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
    4. Przed podaniem tatara wyjmujemy z miseczek i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

    Smacznego! :)

    Katarzyna P. Ostrołęka

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno taką bardzo prostą przekąską z rybą jest śledź zawijany z cebulką i papryką. Bardzo smaczne. Co potrzebujemy? No więc 10 śledzi matiasów solonych, 1 dużą cebulę, 1 szklankę octu, 1 szklankę wody, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1/2 słoika papryki konserwowej. Jak przygotować? Śledzie należy zamoczyć na co najmniej godzinę w wodzie aby nie były takie słone. Wodę wylać.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oleju. Do garnka wlać wodę, dodać zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Wyłączyć palnik, wlać również ocet i zalewę ostudzić. Śledzie włożyć do zimnej zalewy, górę naczynia owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na dwa dni. Paprykę pokroić w kostkę. Z zalewy octowej wyciągnąć śledzie i cebulę. Na śledzie kłaść trochę cebuli, papryki, zawijać w rulon i najlepiej całość nadziać na wykałaczkę, żeby się nie odwijało.

    Beata C.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejną prostą propozycją są śledzie w sosie pomidorowym. Przepis: SKŁADNIKI

    6 śledzi matiasów
    3 cebule
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki miodu pszczelego
    2 łyżki octu
    2-3 łyżki oliwy
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    do smaku: pieprz

    WYKONANIE

    Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone.
    Zalewa: Na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojone w kostkę cebule. Zeszklić, a następnie dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i nieco pieprzu. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia.
    Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Śledzie są gotowe do spożycia po jednym dniu. Im dłużej poczekamy, tym smaczniejsze będą.

    Beata C.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję, przejmujesz rybkę! Zwycięzca nie zgłosił się w terminie, nie odpowiedział również na maila, wyślij swoje dane teleadresowe na kasiafraniszyn@interia.pl

      Usuń
  10. PROPOZYCJA 1: Śledź w tropikach

    Fantastyczna, niebanalna i bogata w substancje odżywcze sałatka, która obok tego, że jest prosta i szybka w przygotowaniu, to zakasuje swoim oryginalnym i harmonijnym smakiem

    Składniki:
    - 1 mango
    - 200 g filetów śledziowych a’la matias
    - 1 awokado
    - 1 czerwona cebula
    - sól himalajska, świeżo mielony pieprz, olej z pestek winogron, bagietka

    Przygotowanie:
    Mango i awokado kroimy na mniejsze cząstki, a cebulę i płaty śledzia drobno siekamy. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli himalajskiej, a na koniec polewamy olejem z pestek winogron. Po delikatnym wymieszaniu składników, przekładamy sałatkę na talerze/miseczkę, wierzch dekorujemy krążkami czerwonej cebuli, podajemy świeżą bagietkę i delektujemy się wyśmienitym smakiem tegoż dania.

    OdpowiedzUsuń
  11. PROPOZYCJA 2: Tuńczyk francuski

    Rewelacyjne na zimno, doskonałe na gorąco, karnawałowe rogaliki z pastą tuńczykową. To niezwykle prosta, szybka w przygotowaniu, a przy tym pożywna przekąska typu finger foods, która z pewnością zachwyci gości karnawałowej imprezy.

    Składniki:
    - 1 puszka tuńczyka kawałki w sosie własnym 170 g
    - 150 g śmietankowego serka twarogowego
    - 10 czarnych oliwek
    - 1 cebula czerwona
    - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - sól, świeżo mielony pieprz
    - 1 jajko rozmiar S

    Przygotowanie:
    Tuńczyka odsączamy z zalewy i łączymy go z serkiem, oliwkami pokrojonymi w plasterki oraz drobno posiekaną cebulą. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie kroimy wzdłuż na pół, a uzyskane prostokąty na trójkąty. U dołu podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia, a następnie zawijamy, lepiąc rogaliki. Rogaliki układamy na blasze, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 220 stopni (pieczenie góra-dół).

    OdpowiedzUsuń
  12. PROPOZYCJA 3: Wpływowy łosoś

    Fantastyczna w smaku, prosta w przygotowaniu, pięknie prezentująca się wykwintna przystawka, obok której nie można przejść obojętnie! Idealna na karnawałowe spotkanie w gronie przyjaciół.


    Składniki:
    - 100 g łososia wędzonego na zimno
    - 3 cm pora (biała część)
    - 1 łyżeczka sosu sojowego
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - świeżo mielony kolorowy pieprz
    - 3 łyżeczki soku z cytryny
    - 1/2 awokado
    - 2 łyżki kukurydzy z puszki
    - 1 garstka kiełków jarmużu

    Przygotowanie:
    Łososia siekamy drobno nożem, a pora kroimy na cienkie półplasterki. Łączymy ze sobą oba składniki razem z sosem sojowym, 1 łyżeczką soku z cytryny oraz oliwą. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy 2 łyżeczkami soku z cytryny. Przy pomocy obręczy kulinarnej formujemy bryłę układając kolejno łososia połączonego z porem, kukurydzę oraz awokado. Naszą konstrukcję ustawiamy na kiełkach jarmużu i nimi też dekorujemy wierzchołek.

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje ulubione „danie” z rybką to muffiny z tuńczykiem

    Składniki:
    1 puszka tuńczyka w oleju
    250g mąki
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej
    2 jajka
    15 czarnych oliwek bez pestek
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 pęczek pietruszki
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Mieszamy mleko z olejem, jajkami oraz oliwą odlaną z tuńczyka i łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Natkę pietruszki siekamy, oliwki kroimy na połówki a tuńczyka rozdrabniamy. Wszystkie składniki (natka, tuńczyk, oliwki, kukurydza) dodajemy do ciasta, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Masę wykładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.

    tyskatyska88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Ekspresowa tarta z wędzonym łososiem

    Potrzebujemy:
    1 opakowanie ciasta na tartę (ciasto możemy zrobić sami, ale to wersja ekspresowa)
    1 kulka sera mozzarella
    150 g wędzonego łososia
    1 duże opakowanie śmietany
    3 jajka
    szczypiorek
    12 pomidorków koktajlowych
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Ciasto wykładamy do formy na tartę i zapiekamy 10 minut.
    W międzyczasie przygotowujemy farsz: Śmietanę łączymy z jajkami, doprawiamy sporą ilością gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Dodajemy wędzonego łososia.
    Na ciasto wykładamy pokrojoną w plastry mozzarellę, wylewamy masę śmietanową. Posypujemy szczypiorkiem a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.
    Zapiekamy jeszcze 20 min w temp 200 stopni.
    Tarta pięknie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczna :)

    Łukasz M, Warszawa
    lychee33@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję, złowiłaś rybkę :-) Wyślij swój adres z numerem tel.dla kuriera na adres kasiafraniszyn@interia.pl z dopiskiem w temacie RYBA

      Usuń
  15. Kolorowe roladki z tortilli

    placki tortilli
    serek kanapkowy chrzanowy
    liście szpinaku baby
    łosoś wędzony

    Placki tortilli smarujemy serkiem chrzanowym, układamy plasterki łososia. Szpinak myjemy i osuszamy, układamy na plackach i całość zawijamy. Kroimy w ok 1 cm plasterki i układamy na talerzu

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam Proponuje pyszna przekąskę karnawałową Tulipany z Pomidorków Coctailowych

    8 Pomidorków coctailowych śliwkowych
    mała puszka tuńczyka
    ok pół kostki białego sera
    2-3 łyzki smietany
    kilka długisz szczypiorów
    WYKONANIE

    Pomidorki coctailowe umyć i wytrzec kazdy pomidorek naciąć ostrym nozem na krzyż ,delikatnie wycisnąc miąż lub wybrać łyżeczką .
    Biały ser dokładnie ugniesc widelcem dodac śmietane i odciśnietego tuńczyka z puszki
    Wymieszać razem na jednolita masę nie solić (Tuńczyk jest wystarczajaco słony ;-)
    Każdy pomidorek napełniać nadzieniem z pasty z tuńczykiem na końcu pomidorka zrobic dziure patykiem od szaszłyka i włozyc szczypior.Pomidorki powycierac recznikiem kuchennym i na końcu dekoracyjnie przewiązac wstązka formujac bukiet ;-)
    Przekąska jest efektowna i bardzo pyszna polecam ;-)
    Waldemar B Stalowa Wola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję, złowiłaś rybkę :-) Wyślij swój adres z numerem tel.dla kuriera na adres kasiafraniszyn@interia.pl z dopiskiem w temacie RYBA

      Usuń
  17. Witam Proponuje pyszna przekąskę karnawałową Tulipany z Pomidorków Coctailowych

    8 Pomidorków coctailowych śliwkowych
    mała puszka tuńczyka
    ok pół kostki białego sera
    2-3 łyzki smietany
    kilka długisz szczypiorów
    WYKONANIE

    Pomidorki coctailowe umyć i wytrzec kazdy pomidorek naciąć ostrym nozem na krzyż ,delikatnie wycisnąc miąż lub wybrać łyżeczką .
    Biały ser dokładnie ugniesc widelcem dodac śmietane i odciśnietego tuńczyka z puszki
    Wymieszać razem na jednolita masę nie solić (Tuńczyk jest wystarczajaco słony ;-)
    Każdy pomidorek napełniać nadzieniem z pasty z tuńczykiem na końcu pomidorka zrobic dziure patykiem od szaszłyka i włozyc szczypior.Pomidorki powycierac recznikiem kuchennym i na końcu dekoracyjnie przewiązac wstązka formujac bukiet ;-)
    Przekąska jest efektowna i bardzo pyszna polecam ;-)
    Waldemar B Stalowa Wola

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!