Konkurs – karnawałowa przekąska z rybą
KONKURS!
Karnawał
to karnawał. Dziś startuję z konkursem na KARNAWAŁOWĄ PRZEKĄSKĘ
z dodatkiem ryby.
Możesz
wykorzystać rybę w każdej postaci. Ważne ,aby danie-przekąska
karnawałowa była pyszna i łatwa w przygotowaniu!
Krótki
regulamin, a raczej kilka zasad
1/
Możesz dodać do trzech przepisów, ale każdy w osobnym komentarzu.
Możesz wygrać tylko raz.
2/
NIE KRADNIJ! Nie możesz kopiować odpowiedzi innych uczestników,
którzy brali udział w podobnych konkursach na innych stronach.
3/
Każdy komentarz/przepis jeśli jest ANONIMOWY podpisz imieniem
,pierwszą literą nazwiska oraz miejscowością, np. Aleksandra G.
Sędziszów Młp.
4/
Wyłonimy 3 ZWYCIĘZCÓW i każdemu z nich Sponsor, a jest nim Firma
SEKO wyśle zestaw
słoiczków
JEDYNE TAKIE komplet po 1 szt.
5/
Czas trwania konkursu 09.01-23.01.2017. Wyniki podaję do 3 dni od
zakończenia konkursu pod tym postem. W sytuacjach nadzwyczajnych
czas trwania konkursu może ulec zmianie.Na adresy czekam 3 dni od ogłoszenia wyników, potem wybieram kolejna osobę.itd.
6/
Nagrody wysyłane są tylko na terenie Polski.
Do
dzieła kochani! Moją propozycję na TATAR ZE ŚLEDZIA znajdziecie w tym miejscu
Proponuję takową przekąskę. Słone krakersy a na nich pasta rybna z sera białego, odrobiny oliwy z oliwek i rybą, wszystko dokładnie rozmieszane widelcem lub lepiej zblendowane, udekorować wedle uznania np gałązką koperku, listkiem mięty czy kaparem bądź oliwką. Szybkie i smaczne a przy tym banalnie proste;)
OdpowiedzUsuńanya_86@wp.pl
Anna Kowal-Gąska, Szczodre
Doskonałą przekąską są też babeczki inaczej. Kruche ale słone ciasto w babeczkowych foremkach wypełniamy kolejno kilkoma ziarenkami kukurydzy, łyżeczką ryżu, warstwą majonezu, drobno posiekaną papryką, u mnie konserwowa, oraz warstwą ryby w wersji pure, ja zawsze blenduję. Ładna dekoracja jako zwieńczenie całości. To taka przekąskowa wersja sałatki z rybą, u nas hit imprezowy;)
OdpowiedzUsuńMoja propozycja konkursowa to łatwa w przygotowaniu i pyszna warstwowa sałatka śledziowa :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1. Tacka śledzi matjas
2. 2 cebule
3. 3 ziemniaki
4. 2 buraki
5. 4 jajka
6. 2 marchewki
7. 200 ml majonezu
8. Łyżeczka oleju
Przygotowanie:
1. Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w średnią kostkę i wykładamy na dno szklanej, przezroczystej salaterki. Skrapiamy oliwą.
2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na śledzie.
3. Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Wykładamy na cebulę. Ziemniaki polewamy 3 łyżkami majonezu.
4. Umyte buraki gotujemy, obieramy i przestudzone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na majonez.
5. Umyte jajka gotujemy na twardo, przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na warstwę buraków i delikatnie solimy.
6. Umytą marchewkę gotujemy, przestudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na jajka, polewamy resztą majonezu.
7. Wierzch posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
8. Sałatkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc.
Smacznego! :)
Katarzyna P. Ostrołęka
Placki ze śledziem i chili (na ostro).
OdpowiedzUsuńIdealne na karnawałową przekąskę!
(około 18 sztuk)
90g mąki pszennej (nie co więcej niż 1/2 szklanki o pojemności 200g)
2 jajka
3 łyżki śmietany 18% (czubate)
3 łyżki mleka
papryka słodka
sól, pieprz cytrynowy
Dodatkowo:
200g śledzi w oleju z papryczką chili (Mr Śledź sweet chili - SEKO)
Ponadto:
olej do smażenia
Śledzie odsączyć z oleju i wraz z papryczką pokroić w drobną kostkę.
Jajka ubić do puszystości, a następnie zmiksować z mlekiem i śmietaną.
Dodać mąkę.
Całość dokładnie wymieszać - uzyskując puszystą, jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.
(Należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą oraz pieprzem, ponieważ sama ryba jest słona, a papryczka - ostra.)
Na końcu do ciasta wmieszać śledzie z kawałkiem chili.
Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (osączone z nadmiaru tłuszczu) z ulubionym sosem.
(Na zimno również świetnie smakują.)
(*) Placuszki przyrządzane na większej ilości oleju (oczywiście nie na głębokim i z umiarem) ładniej się smażą i są chrupiące.
Gratuluję, złowiłaś rybkę :-) Wyślij swój adres z numerem tel.dla kuriera na adres kasiafraniszyn@interia.pl
UsuńŚledzik pod pierzynką - Sałatka warstwowa ze śledziem.
OdpowiedzUsuń(1 duża miska)
350-400 filetów śledziowych solonych a'la Matjas (u mnie SEKO)
130g żółtego sera
1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle)
2 gotowane/pieczone buraki
1 por (mały; biała część)
Sos:
100 ml śmietany
5-6 łyżek majonezu
2-3 ząbki czosnku
pieprz
Dodatkowo:
sól
Przygotować sos.
Śmietanę wymieszać z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem.
(Majonezu dodać tyle, aby sos nie był rzadki.)
Całość doprawić za pomocą świeżo zmielonego pieprzu.
Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
W sporej salaterce warstwowo układać: śledzie, sos, buraczki (delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora.
Warstwy powtórzyć według powyższego schematu.
Na samej górze powinien znajdować się por, którego należy polać sosem i obficie posypać żółtym serem - uprzednio startym na drobnych oczkach tarki.
Gotową sałatkę przykryć folią spożywczą (żeby ser nie wysychał) i włożyć do lodówki, aby składniki "przegryzły się".
(*) Śledzie można wymoczyć w wodzie, bądź mleku.
Jajka faszerowane buraczkami i śledziem.
OdpowiedzUsuńTakie jajka sprawdzą się przy każdej okazji, ponieważ nie tylko świetnie smakują, ale również ładnie wyglądają.
W końcu nie od dziś wiadomo, że połączenie buraczków, jajek i śledzia jest praktycznie idealne.
5 jajek
4 łyżki tartych buraczków marynowanych
1/2 cebuli (małej)
1 płat śledzia marynowanego lub solonego
Dodatkowo:
1-2 łyżki majonezu
pieprz
Opcjonalnie:
szczypiorek do posypania
Jajka ugotować na twardo i po obraniu - przekroić (wzdłuż) na pół.
Z każdej części wyjąć żółtka i przełożyć jr do miseczki, a następnie podusić (za pomocą widelca) z majonezem.
Dodać buraczki, pokrojonego w kostkę śledzia oraz drobno posiekaną cebulę.
(Śledzia w razie potrzeby można uprzednio wymoczyć.)
Całość wymieszać i doprawić pieprzem.
Białka ułożyć na półmisku, wypełnić farszem oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem.
Przekąska karnawałowa, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie to tatar ze śledzia :) Ładnie się prezentuje i doskonale smakuje :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1. 4-5 płatów śledziowych
2. Cebula czerwona
3. 4 ogórki kiszone
4. Mały słoiczek grzybków marynowanych
5. Pół łyżeczki pieprzu
Sos:
1. 2 łyżki musztardy
2. Łyżka miodu
3. Łyżka oleju
4. Łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
1. Szczypior
Przygotowanie:
1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 30 minut.
2. Ogórki obieramy ze skórki. Ogórki, grzyby, śledzie i cebulę kroimy w drobną kostkę.
3. Składniki sosu łączymy, dodajemy pokrojone składniki, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Przekładamy do małych miseczek i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
4. Przed podaniem tatara wyjmujemy z miseczek i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego! :)
Katarzyna P. Ostrołęka
Na pewno taką bardzo prostą przekąską z rybą jest śledź zawijany z cebulką i papryką. Bardzo smaczne. Co potrzebujemy? No więc 10 śledzi matiasów solonych, 1 dużą cebulę, 1 szklankę octu, 1 szklankę wody, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1/2 słoika papryki konserwowej. Jak przygotować? Śledzie należy zamoczyć na co najmniej godzinę w wodzie aby nie były takie słone. Wodę wylać.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oleju. Do garnka wlać wodę, dodać zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Wyłączyć palnik, wlać również ocet i zalewę ostudzić. Śledzie włożyć do zimnej zalewy, górę naczynia owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na dwa dni. Paprykę pokroić w kostkę. Z zalewy octowej wyciągnąć śledzie i cebulę. Na śledzie kłaść trochę cebuli, papryki, zawijać w rulon i najlepiej całość nadziać na wykałaczkę, żeby się nie odwijało.
OdpowiedzUsuńBeata C.
Kolejną prostą propozycją są śledzie w sosie pomidorowym. Przepis: SKŁADNIKI
OdpowiedzUsuń6 śledzi matiasów
3 cebule
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki octu
2-3 łyżki oliwy
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: pieprz
WYKONANIE
Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone.
Zalewa: Na patelnię wlać oliwę i dodać pokrojone w kostkę cebule. Zeszklić, a następnie dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i nieco pieprzu. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia.
Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Śledzie są gotowe do spożycia po jednym dniu. Im dłużej poczekamy, tym smaczniejsze będą.
Beata C.
Gratuluję, przejmujesz rybkę! Zwycięzca nie zgłosił się w terminie, nie odpowiedział również na maila, wyślij swoje dane teleadresowe na kasiafraniszyn@interia.pl
UsuńPROPOZYCJA 1: Śledź w tropikach
OdpowiedzUsuńFantastyczna, niebanalna i bogata w substancje odżywcze sałatka, która obok tego, że jest prosta i szybka w przygotowaniu, to zakasuje swoim oryginalnym i harmonijnym smakiem
Składniki:
- 1 mango
- 200 g filetów śledziowych a’la matias
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz, olej z pestek winogron, bagietka
Przygotowanie:
Mango i awokado kroimy na mniejsze cząstki, a cebulę i płaty śledzia drobno siekamy. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli himalajskiej, a na koniec polewamy olejem z pestek winogron. Po delikatnym wymieszaniu składników, przekładamy sałatkę na talerze/miseczkę, wierzch dekorujemy krążkami czerwonej cebuli, podajemy świeżą bagietkę i delektujemy się wyśmienitym smakiem tegoż dania.
PROPOZYCJA 2: Tuńczyk francuski
OdpowiedzUsuńRewelacyjne na zimno, doskonałe na gorąco, karnawałowe rogaliki z pastą tuńczykową. To niezwykle prosta, szybka w przygotowaniu, a przy tym pożywna przekąska typu finger foods, która z pewnością zachwyci gości karnawałowej imprezy.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka kawałki w sosie własnym 170 g
- 150 g śmietankowego serka twarogowego
- 10 czarnych oliwek
- 1 cebula czerwona
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 jajko rozmiar S
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy z zalewy i łączymy go z serkiem, oliwkami pokrojonymi w plasterki oraz drobno posiekaną cebulą. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie kroimy wzdłuż na pół, a uzyskane prostokąty na trójkąty. U dołu podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia, a następnie zawijamy, lepiąc rogaliki. Rogaliki układamy na blasze, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 15 minut w temperaturze 220 stopni (pieczenie góra-dół).
PROPOZYCJA 3: Wpływowy łosoś
OdpowiedzUsuńFantastyczna w smaku, prosta w przygotowaniu, pięknie prezentująca się wykwintna przystawka, obok której nie można przejść obojętnie! Idealna na karnawałowe spotkanie w gronie przyjaciół.
Składniki:
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- 3 cm pora (biała część)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 awokado
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 garstka kiełków jarmużu
Przygotowanie:
Łososia siekamy drobno nożem, a pora kroimy na cienkie półplasterki. Łączymy ze sobą oba składniki razem z sosem sojowym, 1 łyżeczką soku z cytryny oraz oliwą. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy 2 łyżeczkami soku z cytryny. Przy pomocy obręczy kulinarnej formujemy bryłę układając kolejno łososia połączonego z porem, kukurydzę oraz awokado. Naszą konstrukcję ustawiamy na kiełkach jarmużu i nimi też dekorujemy wierzchołek.
Moje ulubione „danie” z rybką to muffiny z tuńczykiem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
250g mąki
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
2 jajka
15 czarnych oliwek bez pestek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pęczek pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mieszamy mleko z olejem, jajkami oraz oliwą odlaną z tuńczyka i łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Natkę pietruszki siekamy, oliwki kroimy na połówki a tuńczyka rozdrabniamy. Wszystkie składniki (natka, tuńczyk, oliwki, kukurydza) dodajemy do ciasta, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Masę wykładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
tyskatyska88@gmail.com
Ekspresowa tarta z wędzonym łososiem
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
1 opakowanie ciasta na tartę (ciasto możemy zrobić sami, ale to wersja ekspresowa)
1 kulka sera mozzarella
150 g wędzonego łososia
1 duże opakowanie śmietany
3 jajka
szczypiorek
12 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto wykładamy do formy na tartę i zapiekamy 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: Śmietanę łączymy z jajkami, doprawiamy sporą ilością gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Dodajemy wędzonego łososia.
Na ciasto wykładamy pokrojoną w plastry mozzarellę, wylewamy masę śmietanową. Posypujemy szczypiorkiem a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.
Zapiekamy jeszcze 20 min w temp 200 stopni.
Tarta pięknie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczna :)
Łukasz M, Warszawa
lychee33@wp.pl
Gratuluję, złowiłaś rybkę :-) Wyślij swój adres z numerem tel.dla kuriera na adres kasiafraniszyn@interia.pl z dopiskiem w temacie RYBA
UsuńKolorowe roladki z tortilli
OdpowiedzUsuńplacki tortilli
serek kanapkowy chrzanowy
liście szpinaku baby
łosoś wędzony
Placki tortilli smarujemy serkiem chrzanowym, układamy plasterki łososia. Szpinak myjemy i osuszamy, układamy na plackach i całość zawijamy. Kroimy w ok 1 cm plasterki i układamy na talerzu
Witam Proponuje pyszna przekąskę karnawałową Tulipany z Pomidorków Coctailowych
OdpowiedzUsuń8 Pomidorków coctailowych śliwkowych
mała puszka tuńczyka
ok pół kostki białego sera
2-3 łyzki smietany
kilka długisz szczypiorów
WYKONANIE
Pomidorki coctailowe umyć i wytrzec kazdy pomidorek naciąć ostrym nozem na krzyż ,delikatnie wycisnąc miąż lub wybrać łyżeczką .
Biały ser dokładnie ugniesc widelcem dodac śmietane i odciśnietego tuńczyka z puszki
Wymieszać razem na jednolita masę nie solić (Tuńczyk jest wystarczajaco słony ;-)
Każdy pomidorek napełniać nadzieniem z pasty z tuńczykiem na końcu pomidorka zrobic dziure patykiem od szaszłyka i włozyc szczypior.Pomidorki powycierac recznikiem kuchennym i na końcu dekoracyjnie przewiązac wstązka formujac bukiet ;-)
Przekąska jest efektowna i bardzo pyszna polecam ;-)
Waldemar B Stalowa Wola
Gratuluję, złowiłaś rybkę :-) Wyślij swój adres z numerem tel.dla kuriera na adres kasiafraniszyn@interia.pl z dopiskiem w temacie RYBA
UsuńWitam Proponuje pyszna przekąskę karnawałową Tulipany z Pomidorków Coctailowych
OdpowiedzUsuń8 Pomidorków coctailowych śliwkowych
mała puszka tuńczyka
ok pół kostki białego sera
2-3 łyzki smietany
kilka długisz szczypiorów
WYKONANIE
Pomidorki coctailowe umyć i wytrzec kazdy pomidorek naciąć ostrym nozem na krzyż ,delikatnie wycisnąc miąż lub wybrać łyżeczką .
Biały ser dokładnie ugniesc widelcem dodac śmietane i odciśnietego tuńczyka z puszki
Wymieszać razem na jednolita masę nie solić (Tuńczyk jest wystarczajaco słony ;-)
Każdy pomidorek napełniać nadzieniem z pasty z tuńczykiem na końcu pomidorka zrobic dziure patykiem od szaszłyka i włozyc szczypior.Pomidorki powycierac recznikiem kuchennym i na końcu dekoracyjnie przewiązac wstązka formujac bukiet ;-)
Przekąska jest efektowna i bardzo pyszna polecam ;-)
Waldemar B Stalowa Wola