Lasagne w szkle
Kochami,
dzis poddalam probie kolejne naczynie TERMISIL
3.6L
CLASSIC.
Wiec
co ja moge w classic?
Oczywiscie danie classic- czyli lasagne !
Lasagne
jest to klasyczne danie kuchni wloskiej, niby proste ale..wlasnie,
duzo zalezy jak nie wszystko zalezy od miesa i sosu, badz przecieru
pomidorowego... Metoda prob i bledow doszlam do jednego wniosku-
jesli juz sos pomidorowy to juz orginalny a jesli przecier to
Kotlin...
Ale
wrocmy do szkla...Bo po raz pierwszy bede robila lasagne w szkle od
TERMISIL...!
Konsumenci
cenią szkło w kuchni za jego niezwykłe właściwości pozwalające
chronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów oraz zachować
ich naturalny smak i zapach.
Gotowanie
w szkle właściwie nie wymaga tłuszczu, dania są znacznie mniej
kaloryczne.
Naczynia
ze szkła żaroodpornego nie tylko zapewnią doskonałe efekty
kulinarne, ale też ograniczą nam czas spędzony w kuchni. Gładka
powierzchnia szkła, ułatwia utrzymanie produktów w czystości
i umożliwia stosowanie go również w zmywarce. Twardość i wysoka
odporność mechaniczna zapewnia wytrzymałość na zarysowania i
matowienie w zmywarkach. Naczynia żaroodporne TERMISIL
nie przejmują smaku ani zapachu przechowywanej w nich żywności, są
bezpieczne i zdrowe – również dla alergików. Ich dodatkowym
atutem jest fakt, że potrawy w nich przygotowane możesz podać na
stół bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika czy z kuchenki.
Co
bedzie nam potrzebne?
-platy
lasagne
-mieso
mielone wolowe lub wieprzowo wolowe- nie kupujcie na tackach ale w
kawalku i sami zmielcie w domu
-marchewka
-swieza
bazylia
-oliwa
z oliwek
-czosnek
nawet 6 zabkow
-cebula
-ser
zolty
-koncentrat pomidorowy Pudliszki
-koncentrat pomidorowy Pudliszki
-2
ugotowane jajka(niekoniecznie)
-pieprz,sol
-smietana
- ja uzylam celowo MASMAL
18%
Gospodyni bo jest to mix do sosw i zup ..i nie musze robic
beszamelu..
Podsmażamy
mięso tak długo, aż większość płynu z mięsa odparuje i
dodajemy sos pomidorowy albo sloiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki wymieszanego w pol litrze wody,oraz zmiażdżone ząbki czosnku.
Teraz jest idealny moment, żeby przyprawić sos. Dlatego dajemy
wg.uznania- soli no i sporo pieprzu - jak dla mnie. Najlepiej
próbować po każdym przyprawieniu i posoleniu
-kazdy ma inny smaczek...Dodajemy swieze liscie bazylii, i uwaga
marchewke- ja uzywam blendera i rozbie z niej pylek... Wlasciwie nie
wiem dlaczego ale we Wloszech ta marchewka z cebula zmiksowana, jest
wszedzie od Sycylii po Turyn przez Rzym!
Smarujemy
cale nasze naczynie TERMISIL maslem.
Nastepnie zaczynamy ukladac
warstwa po warstwie.
Najpierw nasz sos,nastepnie platy lasagne,znow
sos,oczywiscie ser i smietane i tak w kolko do skonczenia warstw
..Ilosc warstw zawsze zalezy od...wysokosci naszego naczynia.
Ostatnia warstwa to oczywiscie sporo sosu pomidorowego i beszamel
oraz ser.
Zapiekamy
okolo 20-30 minut . Nie kroimy mocno goracego ale odczekujemy nie
wyjmujac z piekarnika jakies 10-15 minut.Smacznego! Najlepsza wg.mnie
jest ta lasagna z dnia nastepnego...a juz rewelacyjna jest wtedy
kiedy...sie konczy...
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!