Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu

Dzis poddalam probie naczynie 


TERMISIL 4.6 L z GRILL&DROP SYSTEM...
Co to jest ?

GRILL& DROP INNOWACJA
Podstawowym surowcem w produkcji naczyń Termisil jest unikalne, żaroodporne szkło boro-krzemowe. Szkło Termisil  ze względu na swój skład chemiczny ma wysoką odporność mechaniczną i na nagłe zmiany temperatur  w stosunku do zwykłego szkła - daje gwarancję bezpieczeństwa i zdrowia.
Powstające naczynia są odpowiednio profilowane według przeznaczenia do użycia.

Chcialabym przedstawić szerzej najbardziej innowacyjny produkt – naczynie do pieczenia z opatentowanym systemem Grill&Drop . Produkt wyróżnia się przede wszystkim wprowadzeniem nowoczesnych rozwiązań
w technologii. W pokrywie zastosowano specjalne szklane krople, dzięki czemu uzyskano efekt w postaci równomiernego nawilżania pieczonej potrawy. Natomiast dno naczynia skonstruowano z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi.
Indyk, kaczka, ryby, zapiekanka, mięsa – można by tak wymieniać bez końca! Pojemne, żaroodporne naczynie jest bowiem doskonałe do wielu potraw. Użyteczność brytfann jest nieoceniona, dania przygotowane są smacznie, zdrowo i stylowo! Można w nich jednocześnie piec i kolorowo podawać do stołu. Naczynie składa się
z dwóch części: brytfanny i pokrywy, która dodatkowo posłużyć może do przygotowywania innych potraw.

System Grill&Drop to innowacja polskiej firmy Termisil, której produkty znane są z szeregu pożądanych właściwości: nie matowieją w zmywarce, są odporne na zarysowania i nagłe zmiany temperatur. Warto dodać, iż szkło Termisil z którego są wykonane, jest niezwykle wytrzymałe na zakres temperatur od -50st.C do +500st.C. Co ważne, naczynia są także komfortowe w użyciu - to wielka zaleta, można bowiem bez obaw o zdrowie
i wartości odżywcze potraw, przechowywać je w lodówce czy też podgrzewać w mikrofalówce. Producent zwraca szczególną uwage na bezpieczeństwo, dlatego produkty TERMISIL nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie absorbują zapachów i są w 100% bezpieczne dla dzieci – nie zawierają alergenów.I w tym naczyniu przygotuję

Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu ..

Będziemy potrzebowali schabu najprzedniejszego- ilość zależy od nas samych :-)

 




Przygotujmy marynatę – oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia , wyciśnięty przez praskę nie jeden ale ze trzy ząbki czosnku, szczypta oregano, sól, posiekana swieża bazylia, pieprz, ja dodałam również ostrej papryczki peperoncino :-) . To wszystko mieszamy w szklanej miseczce . Szkło nie pochłania zapachów. Ilość przypraw do marynaty zaleśy tylko od nas- co kto lubi i jak kto lubi...

Gotową marynatą dokładnie nacieramy nasz schabik z obu stron i wkładamy do szklanego naczynia... 

 

Następnie przykrywamy dokładnie nacznie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc..albo przynajmniej na pół dnia...


Będzie nam potrzebny POR, wystarczy jeden, kroimy go w krążki i niedbałe kawałeczki




 


Następnie zajmiemy się zdrowym nadzieniem.

Składniki-
-szpinak świeży
-pieczarki
-mozarella


 


Wyciągamy zamarynowane mięsko z lodówki i układamy na desce. Do każdego kawałka przyklejamy listki szpinaku pokrzwając dokładnie płat mięsa. Kroimz w paseczki mozarellę i pieczarki... i układamy w ten sposób pokazany na zdjęciu...



Zawijamy roladki używając do tego sznurka spożywczego :-) 
U mnie wykłaczka nie zdała egzaminu i stanowczo ją odradzam :-)


Folia spożywcza i... na chwilkę do lodówki...


Dno naszego naczynia TERMISIL GRILL&DROP SYSTEM wykładamy sporą ilością pokrojonego niedbale pora...


Na porze układamy nasze roladki ze zdrowym wnętrzem...


...posypujemy kawałkami pieczarek...



.a następnie krążkami pora :-)
 


Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek , nakrywamy pokrywką ...i...do piekarnika!


Po 15 minutkach wyciągamy i dokładamy brokuły , świeży szpinak oraz pomidorki koktajlowe...zamykamy pokrywę i do piekarnika... Od czasu do czasu sprawdzamy najtwardszą część brokuła... Gdy ta jest miękka to znak, że całość się udusiła :-)





Układamy na talerzu nasze roladki nadziane zdrowiem i polewamy sosem ( miksujemy płyn ,który się wytworzył podczas duszenia ,z odrobiną śmietany i mąki )


Smacznego!



 






SMACZNEGO !!!!













Komentarze

  1. Naczynie bardzo fajne ,mnie bardziej danie zainteresowało :) i chyba zrobię na niedzielny obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ...zastosowalam na dzieciach ktore nie chca jesc miesa bo je sobie chomikuja w policzkach..Te roladki w ten sposob zamarynowane nabieraja niezwyklej kruchosci.Nie ma zadnego zylastego zucia ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!