Pyszne ciacho o czekoladowym serduszku
Skladniki
Na
masę biala
-3
czekolady biale
-1/3
szklanki mleka
-pol
litra smietanki kremowej 36 %
Na
mase ciemna
-3
czekolady mleczne z kokosem lub bez
-1
czekolada gorzka
-1/3
szklanki mleka
-pol
litra smietanki kremowej 36 %
Na
biszkopt czekoladowy
-5
jaj
-3/4
szklanki cukru
-3/4
szklanki maki pszennej
-1
i ½ lyzki kakao
-1
lyzeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
-biszkopty
do tiramisu
-espresso
lub bardzo mocny napar z kawy
Ubijamy
bialka, dodajemy ciagle ubijajac cukier a nastepnie po jednym zoltku.
Dodajemy
make,kakao i proszek do pieczenia, miksujemy.
Wlewamy
na kwadratowa forme do pieczenia.
Pieczemy
okolo 25-30 minut w 180 C. Wyjmujemy, studzimy, i kroimy biszkopt na
pol.
Biala
czekolade roztapiamy z mlekiem i odstawiamy do schlodzenia. Czekolade
gorzka i mleczna rowniez roztapiamy z mlekiem i odstawiamy do
ostudzenia. Schlodzona smietane do ubijania 36 % dzielimy na pol i
ubijamy . Do ubitej na sztywno pol litra smietany dodajemy nasza
roztopiona i zimna biala czekolade , miksujemy i tym sposobem
powstaje masa biala. To samo z robimy z drugim pol litra smietany-
ubijamy i dodajemy nasze czekolady ciemne. Tym sposobem powstaje masa
czekoladowa.
Przekladamy
biszkopt. Na spod dajemy jeden placek biszkopta, smarujemy masa
ciemna, ukladamy na wierzchu biszkopty do tiramisu i spryskujemy je
esencja kawowa NIE NASACZMY jak do tiramisu ale lekko spryskujemy .
Na
wierzchu rozsmarowujemy mase biala, dociskamy delikatnie drugim
kawalkiem biszkopta i smarujemy wierzch i boki masa kakaowa, ktorej
na pewno nam wystarczy. Do dekoratora wkladamy mase biala ( jej
rowniez nam zostanie ) i zdobimy wg.uznania. Mnie wyszly maziajki :-)
wkladamy
do lodwoki na noc najlepiej.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!