Ciasteczka migdałowe na białkach
Ciastka migdałowe na białkach.
Ciasteczka z białek.
Ciasteczka migdałowe na białkach |
Moim zdaniem są to najlepsze ciasteczka z białek. Na pewno mieliście tak, że zostały Wam białka i nie wiedzieliście co z nimi zrobić. Te ciasteczka migdałowe na białkach są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymagają żadnej wprawy. Przepis jest na porcję pojedynczą, od razu proponuję podwoić składniki.
Składniki:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru, możesz mniej
- około 150 g zmielonych migdałów lub mączka z migdałów
- odrobinę gorzkiej czekolady do posypania ciastek
Ciasteczka migdałowe na białkach |
Jak zrobić ciastka migdałowe na białkach?
Najpierw wyciągnij białka z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową ( RADA: największą objętość piany uzyskamy, gdy białka osiągną temperaturę pokojową- w dodatku skróci to czas ubijania. przed rozbiciem jajek warto odtłuścić skorupki oraz dłonie, dzięki czemu zminimalizujemy prawdopodobieństwo dostania się tłuszczu do białek).
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia lub matą silikonową.
W misce ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj cukier, ubijając cały czas , aż masa będzie gładka i lśniąca. Delikatnie wmieszaj zmielone migdały. Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego formuj małe placki na blaszce do pieczenia, odstępując je od siebie o około 2- 3 centymetry ponieważ sporo rosną.
Piecz ciasteczka migdałowe na białkach około 12- 15 minut lub do momentu, gdy będą lekko zrumienione.
Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na blasze przez kilka minut, następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Ciasteczka migdałowe na białkach |
Ciesz się smakiem, posyp tartą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!