Tort czekoladowy
Dzis
zrobimy bardzo prosty ale pyszny tort … Beda nam potrzebne -
Na
biszkopt
kakaowy: 5 jajek
¾
szklanki cukru
¾
szklanki mąki pszennej
1
½ łyżki kakao
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Na
biała
mase
śmietankowa:
½
litra śmietanki 36%
30
dag białej czekolady
Na
kakaowa
mase
śmietankowa:
½
litra śmietanki 36%
20
dag mlecznej czekolady
10
dag gorzkiej czekolady
Ponadto:
¾ szklanki mleka
biszkopty
do tiramisu
Wykonanie
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 krazki.
Białą
czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i
ostudzić.
W
osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę.
Następnie
zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić.
½
litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi
czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z
rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa
śmietankowa).
Przekladac
nasze podklady biszkoptowe wg naszego uznania
lekko dociskając. A
3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i
okleic je polowkami biszkoptow do tiramisu.
Obwiazac
wstazeczka- jesli ktos chce, gdyz dekoracja to zalezy od naszej
fantazji i … okazji na ktora to tort jest robiony ...
Chlodzic
w lodowce najlepiej cala noc.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!