Roladki z trzech składników z marmoladą


ciastka 3 składniki,najprostsze ciasta bez jajek,cukru,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, szybkie ciastka,łatwe ciastka,


To najszybszy i najprostszy przepis na pyszne ciasteczka, który znalazłam w necie. 

Przepis pochodzi z filmu Przepisy Joli .

ciastka 3 składniki,najprostsze ciasta bez jajek,cukru,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, szybkie ciastka,łatwe ciastka,

Robiłam te ciasteczka   4 razy w ciągu …. tygodnia i wierzcie mi trudno jest przejść na odwyk. Są niesamowicie kruche, pyszne, nie zawierają cukru, jajek, proszku do pieczenia!
Zabierzmy się więc za roladki!

ciastka 3 składniki,najprostsze ciasta bez jajek,cukru,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, szybkie ciastka,łatwe ciastka,



Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej ( u mnie szklanka ma 250 ml)
- 250 g masła
- 1 szklanka śmietany 18%
- marmolada



Wszystkie składniki poza marmolada oczywiście zagniatamy na kulę. Kulę zawijamy w folię spożywczą  i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu odkrawamy porcję ciasta i na stolnicy wałkujemy na grubość placka, takiego jakiego używamy do robienia pierogów. W sumie im cieniej tym lepiej.
Brzeg ciasta smarujemy marmolada i zwijamy w rulonik. 

ciastka 3 składniki,najprostsze ciasta bez jajek,cukru,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, szybkie ciastka,łatwe ciastka,


ciastka 3 składniki,najprostsze ciasta bez jajek,cukru,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, szybkie ciastka,łatwe ciastka,




Przycinamy nożem wzdłuż i kroimy ciastka. Układamy na papierze do pieczenia. Międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

ciastka 3 składniki,najprostsze ciasta bez jajek,cukru,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, szybkie ciastka,łatwe ciastka,

Robimy teraz drugi wałek tym samym sposobem i kroimy ciasteczka. Pełną blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut , góra , dół w 180 stopniach.
UWAGA! Wierzcie mi, że sięgniecie po pierwsze ciepłe ciasteczko! Z własnego doświadczenia wiem, że wyciągnięte prosto z pieca jest bardzo niebezpieczne. Możecie się poparzyć jak ja, nadzienie jest niebywale gorące. Nawet jeśli wierzch jest ciepły i można ciasteczko chwycić w palce , to jednak nadzienie jest bardzo ciepłe. Wiem, że rada na nic się zda, ponieważ popełniam ten błąd za każdym razem!
Posypujemy cukrem pudrem . Pieczemy kolejną partię.  

ciastka 3 składniki,najprostsze ciasta bez jajek,cukru,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny, szybkie ciastka,łatwe ciastka,


Komentarze

  1. W jakiej temperaturze pieczemy ciastka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, to musi być przepyszne!
    Z checią wypróbuję przepis.
    POzdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. To już wiem co robię w sobotę do kawy ;) A czy marmoladę mogę zamienić na dżem ? Wyglądają tak apetycznie, ze już zabrałabym się za testowanie smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam wypływa bokami chyba ,że np można by było ścisnąć boczki widelcem :-) ...aż sobie wypróbuję. Bo robiłam raz z dżemem i mi sporo wyciekło podczas pieczenia, konfitura i marmolada trzymała się dzielnie środka.

      Usuń
  4. I kuszące i łatwe, jedyny kłopot, to to, że chyba trzeba piec na raty, ale muszę spróbować. Z marmoladą różaną, albo z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dwa wsady do piekarnika, no ale za to jest więcej :-P

      Usuń
  5. Przepis naprawdę prosty i sama bym na niego nie wpadła. Coś dla mnie szybkie i proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas teraz ciasteczka są na topie. Chętnie wykorzystam przepis i zrobię z wnuczką te ruloniki. Wyglądają genialnie ☺️

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis :) mąż må w piątek urodziny to zrobimy z córcia :) no wyglądają cudownie i mam na nie wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie najlepsze przepisy to te najprostsze. Tam najtrudniej jest coś sknocić, prawda? 😀 No i nie stoisz godzinami w kuchni, żeby zrobić, a potem, żeby posprzątać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają tak apetycznie, że z przyjemnością się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja Babcia robi takie zawijaski. Takie proste, a takie pyszne. Narobiłaś smaka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, dziękuję - będę robić. Tylko nie mam marmolady, a domowe powidła śliwkowe. Nadadzą się?

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię jak nic i jestem przekonana, że u mnie w domu znikną z prędkością światła. Lubimy takie słodkości, do kawy musi być cos słodkiego i domowego. Chętnie przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo rany 😍😍😍 wcale się nie dziwię, że piekła je aż 4 razy w ciągu tygodnia! Przecież one same znikają! Nawet nie wiadomo kiedy ręka sięga po kolejne 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Ile sztuk wychodzi z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!