Roladki z trzech składników z marmoladą
To
najszybszy i najprostszy przepis na pyszne ciasteczka, który znalazłam w necie.
Przepis pochodzi z filmu Przepisy Joli .
Robiłam
te ciasteczka 4 razy w ciągu …. tygodnia i wierzcie mi
trudno jest przejść na odwyk. Są niesamowicie kruche, pyszne, nie zawierają
cukru, jajek, proszku do pieczenia!
Zabierzmy
się więc za roladki!
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej ( u mnie szklanka ma 250 ml)
-
250 g masła
-
1 szklanka śmietany 18%
-
marmolada
Wszystkie
składniki poza marmolada oczywiście zagniatamy na kulę. Kulę zawijamy w folię
spożywczą i odstawiamy do lodówki na
około pół godziny. Po upływie tego czasu odkrawamy porcję ciasta i na stolnicy
wałkujemy na grubość placka, takiego jakiego używamy do robienia pierogów. W
sumie im cieniej tym lepiej.
Brzeg
ciasta smarujemy marmolada i zwijamy w rulonik.
Przycinamy nożem wzdłuż i kroimy ciastka. Układamy na papierze do
pieczenia. Międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Robimy
teraz drugi wałek tym samym sposobem i kroimy ciasteczka. Pełną blachę wkładamy
do piekarnika i pieczemy 25 minut , góra , dół w 180 stopniach.
UWAGA!
Wierzcie mi, że sięgniecie po pierwsze ciepłe ciasteczko! Z własnego
doświadczenia wiem, że wyciągnięte prosto z pieca jest bardzo niebezpieczne.
Możecie się poparzyć jak ja, nadzienie jest niebywale gorące. Nawet jeśli
wierzch jest ciepły i można ciasteczko chwycić w palce , to jednak nadzienie
jest bardzo ciepłe. Wiem, że rada na nic się zda, ponieważ popełniam ten błąd
za każdym razem!
Posypujemy
cukrem pudrem . Pieczemy kolejną partię.
W jakiej temperaturze pieczemy ciastka?
OdpowiedzUsuńw 180 stopni, dzięki za czujność!
UsuńKasiu, to musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńZ checią wypróbuję przepis.
POzdrowienia.
Pozdrawiam serdecznie!
UsuńTo już wiem co robię w sobotę do kawy ;) A czy marmoladę mogę zamienić na dżem ? Wyglądają tak apetycznie, ze już zabrałabym się za testowanie smaku :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam wypływa bokami chyba ,że np można by było ścisnąć boczki widelcem :-) ...aż sobie wypróbuję. Bo robiłam raz z dżemem i mi sporo wyciekło podczas pieczenia, konfitura i marmolada trzymała się dzielnie środka.
UsuńI kuszące i łatwe, jedyny kłopot, to to, że chyba trzeba piec na raty, ale muszę spróbować. Z marmoladą różaną, albo z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńU mnie dwa wsady do piekarnika, no ale za to jest więcej :-P
UsuńPrzepis naprawdę prosty i sama bym na niego nie wpadła. Coś dla mnie szybkie i proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuń...ja też bym nie wpadła :-)
UsuńU nas teraz ciasteczka są na topie. Chętnie wykorzystam przepis i zrobię z wnuczką te ruloniki. Wyglądają genialnie ☺️
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :) mąż må w piątek urodziny to zrobimy z córcia :) no wyglądają cudownie i mam na nie wielką ochotę :)
OdpowiedzUsuńDla mnie najlepsze przepisy to te najprostsze. Tam najtrudniej jest coś sknocić, prawda? 😀 No i nie stoisz godzinami w kuchni, żeby zrobić, a potem, żeby posprzątać.
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie, że z przyjemnością się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia robi takie zawijaski. Takie proste, a takie pyszne. Narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, dziękuję - będę robić. Tylko nie mam marmolady, a domowe powidła śliwkowe. Nadadzą się?
OdpowiedzUsuńRobię jak nic i jestem przekonana, że u mnie w domu znikną z prędkością światła. Lubimy takie słodkości, do kawy musi być cos słodkiego i domowego. Chętnie przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOoo rany 😍😍😍 wcale się nie dziwię, że piekła je aż 4 razy w ciągu tygodnia! Przecież one same znikają! Nawet nie wiadomo kiedy ręka sięga po kolejne 😊
OdpowiedzUsuńIle sztuk wychodzi z jednej porcji?
OdpowiedzUsuńNo to mamy zagwozdkę nigdy nie liczyłam.
UsuńRobiłam, są wspaniałe a do tego proste
OdpowiedzUsuń