Wątróbka drobiowa z jabłkami
Watrobka
z jablkami to staropolskie danie.Smaczne i eleganckie. I szybkie co
najwazniejsze ..a o to nam chodzi ,szczegolnie kiedy piekna pogoda i szkoda czasu na gotowanie!
Składniki:
-
50 dag wątróbki drobiowej
-
3-4 duże cebule
-
1-2 kwaśne, twarde jabłka
-
sól, pieprz, natka pietruszki
-
tłuszcz do smazenia
Wykonanie:
Wątróbkę
oczyścić z błon, wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie ,
sprawdzic czy nie ma jeszcze zolci ...osuszyć. Cebulę pokroić w
półplasterki, jabłka na mniejsze kawałki (u mnie kostka, ale mogą
to być też np. cienkie plasterki). Na patelni rozgrzać sporą
ilość tłuszczu, obsmażyć na nim z obu stron wątróbkę *UWAGA
wątróbki nie solimy na początku smażenia, bo będzie twarda..
Następnie
dorzucić cebulę i jabłka. Dusić wszystko pod przykryciem, aż
cebula będzie szklista, a jabłka miękkie (ale nie rozpadną się).
Pod koniec duszenia przyprawić solą, pieprzem i natka
pietruszki .
Smacznego
:)
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!