Ciasteczka piaskowe proste expresowe


Od czego zaczełam przygodę z moją nagrodą od MALMA ? Ano..od czegoś prostego. Od ciasteczek piaskowych. Już sama nazwa wskazuje, ze ciacho piaskowe ma mieć piaskowatą strukturkę. Ja osobiście zrobiłam je już kilka razy , za każdym razem modyfikując przepis,albo dodajac pokruszonych wafelków w czekoladzie princessa albo dosypując wiórków kokosowych. Efekt..ten sam-PYCHA ! Składników jest niewiele i właściwie..samo się robi!



Składniki na ok.20 sztuk, mnie wyszło więcej, bo nie robilam gigantów!
-200 g masła
-szczypta soli
-100 g cukru
-1 żółtko
-250 g mąki
-cukier puder do posypania



Wersja z kokosem to około 2 łyżki wiórków kokosowych dodatkowo oraz sparzone i obrane ze skorki migdaly...


Wersja z pokruszonymi wafelkami to 2 wafelki kokosowe w czekoladzie dodatkowo.



Do miski włóż masło, sól, i cukier i utrzyj na puszystą masę mikserem.
Jeśli masz Kenwood Cooking Chef, to zamocuj mieszadło elastyczne, ustaw prędkość mieszania w pozycję 2 i ubijaj do całkowitego połączenia się wszystkich składników i powstania masy.


Dodaj jajko, mąkę i mieszaj , aby powstala pasta. Przełóż ją do szprycy i wyciskaj na blache koła lub inne kształty.



 Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw aż całkowicie wystygną. Posyp cukrem pudrem.




Szybko, pysznie, ekspresowo...Smacznego !


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!