Clafoutis czyli klafuti truskawkowe




Clafoutis (wym. klafuti) to delikatne, podobne do puddingu ciasto popularne we Francji. Taki troszkę grubszy pieczony naleśnik z nadzieniem. Ma wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko przygotować.  Dzieci to uwielbiają, jak naleśniki, tylko , że smażenie naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie nie ma po tym zmywania, robi się samo i wszystkim smakuje.
Można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj!



Składniki
-3 jajka
-70 g cukru
-300 ml mleka
-pół łyzeczki aromatu waniliowego
-szczypta soli
-70 g mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-truskawki
-cukier puder do osypania bądz bita śmietana



Nastawić piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym.. Osuszyć truskawki .

Lekko nasmarować naczynie lub naczynka żaroodporne masłem , ja użyłam naczynia TERMISIL

 classic 3.6 L 

włożyć do środka owoce. 





Cukier ubić z jajami, mąką, mlekiem i aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia.Zalać truskawki ciastem, umieśćić w piekarniku i piec ok. 35 minut, aż całość będzie zezłocona i lekko napuszona, a patyczek wbity w środek będzie lekko wilgotny, lecz czysty. Wyjąć z piekarnika, podawać ciepłe, letnie lub w temperaturze pokojowej. Oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.




Jeśli masz Cooking Chef to ON zrobi wszystko za Ciebie ....postępuj tak- zamocuj trzepaczke i ustaw temp. na 60 stopni,do misy włóż jajka i cukier, ustaw prędkość mieszania na pozycję 4 i ubijaj ,aż temperatura osiągnie 60 stopni. Wyłącz podgrzewanie i zmniejsz prędkość do minimum. Dodaj bardzo wolno mleko z aromatem i szczypta soli, ubijaj. Następnie wsyp bardzo wolno mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijaj wolno aż składnikisie połączą. 




Zalej truskawki lub np.wiśnie i od razu do 

piekranika na 180 stopni.






Smacznego !






Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!