Clafoutis czyli klafuti truskawkowe
Clafoutis (wym.
klafuti) to delikatne, podobne do puddingu ciasto popularne we
Francji. Taki troszkę grubszy pieczony naleśnik z nadzieniem. Ma
wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko
przygotować.
Dzieci to uwielbiają, jak naleśniki, tylko , że smażenie
naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu
z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie nie ma po tym zmywania,
robi się samo i wszystkim smakuje.
Można
dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację –
voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo
inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub
kurczakiem. Eksperymentuj!
Składniki
-3
jajka
-70
g cukru
-300
ml mleka
-pół
łyzeczki aromatu waniliowego
-szczypta
soli
-70
g mąki
-pół
łyżeczki proszku do pieczenia
-truskawki
-cukier
puder do osypania bądz bita śmietana
Nastawić
piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym..
Osuszyć truskawki .
Lekko nasmarować naczynie lub naczynka
żaroodporne masłem , ja użyłam naczynia TERMISIL
classic 3.6 L
włożyć do środka owoce.
Cukier ubić z
jajami, mąką, mlekiem i aromatem waniliowym, proszkiem do
pieczenia.Zalać truskawki ciastem, umieśćić w piekarniku i piec
ok. 35 minut, aż całość będzie zezłocona i lekko napuszona, a
patyczek wbity w środek będzie lekko wilgotny, lecz czysty. Wyjąć
z piekarnika, podawać ciepłe, letnie lub w temperaturze pokojowej.
Oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.
Jeśli
masz Cooking Chef to ON zrobi wszystko za Ciebie ....postępuj tak- zamocuj trzepaczke i ustaw temp.
na 60 stopni,do misy włóż jajka i cukier, ustaw prędkość
mieszania na pozycję 4 i ubijaj ,aż temperatura osiągnie 60
stopni. Wyłącz podgrzewanie i zmniejsz prędkość do minimum.
Dodaj bardzo wolno mleko z aromatem i szczypta soli, ubijaj.
Następnie wsyp bardzo wolno mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijaj
wolno aż składnikisie połączą.
Zalej truskawki lub np.wiśnie i
od razu do
piekranika na 180 stopni.
Smacznego
!
Wychodzi wilgotny jak zakalec i to jego urok :)
OdpowiedzUsuń