Ciasto imieninowe genialnie proste




Zrobimy ciasto na imieniny. Zawsze wyjdzie i jest bardzo dobre.

Na biszkopt kakaowy, będą nam potrzebne składniki-

5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Na białą masę śmietankową:
½ litra śmietanki 36%
30 dag białej czekolady

Na kakaową masę śmietankową:
½ litra śmietanki 36%
20 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady

Ponadto: ¾ szklanki mleka 



Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej kwadratowej blaszki . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 blaty.
Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić.
W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę.
Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić.
½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa).
Przekladac nasze blaty biszkoptowe wg naszego uznania lekko dociskając. A 3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i udekorować tak jak nam w duszy gra. 

Smacznego!





Komentarze

  1. ale mi się podoba to ciasto, a najbardziej to, że wygląda tak pysznie, a jednocześnie jest prostę w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!