Ciasto tak szybkie, że hej !
Niespodziewani
goście, a tu nie mam nic słodkiego do kawy. Oto ucieraniec , który
każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma.
-1
szklanka cukru
- półtorej szklanki maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- pół kostki masła
- -4 jaja
- truskawki
Rozpuść masło, utrzyj jaja z cukrem na puszysta masę, dodaj do masy
mąkę , cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dalej miksuj.
Następnie wlej wystudzone masło i wymieszaj delikatnie mikserem tylko do
połączenia składników.
Wyłóż
tortownicę lub formę do tarty, papierem do pieczenia. Wylej masę i
poukładaj truskawki, lub inne owoce. Piecz w tep. 195- 200 stopni
około pół godziny. Wystygnięty posyp cukrem pudrem, smacznego !
Cudowne ciasto, zawsze wychodzi :) Polecam!
OdpowiedzUsuńZgadza się!
Usuńnigdy ciasto mi nie wyszło:) chciałabym spróbować z tego przepisu, tylko mam pytanie czy trzeba zostawić w pikarniku po upieczeniu do wystygnięcia, czy wyciągamy po pół godzinnym pieczeniu ?
OdpowiedzUsuńto ciasto wyjdzie każdemu, można zostawić, można wyjąć. Ja wyciągam zawsze i odkładam na chwilkę, a potem przekładam od razu na duży talerz do pizzy np. z truskawkami, brzoskwinią ,owocami leśnymi, jabłkiem..Jeśli chodzi o półgodzinne pieczenie to uwaga, pół godziny w elektrycznym się upieklo w środku lata, w zimie potrzebowało 40 minut...np. trzeba po pół godzinie patrzeć...ja dotykam palcem z wierzchu i jakoś wiem...ze mogę wyjąć...
UsuńJa zalecam zamienić margarynę na masło. Wiele ciast mi nie wychodziło gdy w składzie miało margarynę A gdy zrobiłam że z masła były cudne. Margaryna ma wiele dodatków które nie są potrzebne do wypieku ciast.
UsuńMożna robić ze wszystkimi owocami. Przepis łatwy w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i będę tutaj częściej zaglądać.
Dzisiaj zrobiłam i wyszło pyszne :) Polecam !
OdpowiedzUsuńnie ma takiej opcji żeby nie wyszło!
UsuńCzy to wyklucza także zakalec? ;) Bo z tym mam zawsze problem...
UsuńBył okres , że robilam je we Wloszech co rano na sniadanie z różnym nadzieniem..nigdy nie wyszedl zakalec.
UsuńA tu mamy niby to samo ale jakże inne...i też wyjdzie... http://zkuchnidokuchni.blogspot.com/2015/07/proste-i-dietetyczne-ciasto-ucierane.html
OdpowiedzUsuńa ja podzieliłem na białka i żółtka, ubiłem piane ;P no i dałem cukier to samo zrobiłem z żółtkami, moje owoce to kilka truskawek, malin, czerwonych i czarnych porzeczek no i wiśnie, pycha wyszło i juz nie ma ;(
OdpowiedzUsuńMusiało byc pyszne!
Usuńja robilam dzisiaj i wyszlo pyszne
OdpowiedzUsuńsuper!
UsuńWłaśnie się piecze z truskawkami i borówkami amerykańskimi :) już się nie mogę doczekać jak wystygnie :)
OdpowiedzUsuńJaka średnica blachy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSrednica na dole 25 cm a na górze 29 cm :-)Pozdrawiam!
UsuńA jak z mrożonymi owocami?
OdpowiedzUsuńWitam- truskawki, borówki,maliny,mogą być, nawet rabarbar....
UsuńPiec w termoobiegu w 195*C-200*C czy normalnie? I ile mniej więcej tych truskawek dać?
OdpowiedzUsuńWitaj, nie mam termoobiegu, lepiej normalnie ;-) bo nie ręczę :-P Ile truskawek? Na oko, najlepiej całe , ile się zmieści. Nie żartuję.Pozdrawiam!
UsuńDzięki :) Jutro wypróbuję :)
UsuńA ja pieklam pol godsiny, wyjelam a z jednej strony jest plynneb:( nigdy nir mialam takiej sytuacji:( wsadzilam go jeszce do piekarnika i dalam tylko na spod, zeby sie dopiekl zobaczymy czy go odratuje.
OdpowiedzUsuńCzy owoce mogą być mróżne?
OdpowiedzUsuńTak, mogą.
UsuńCiasto super. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńMozna olej zamiast margaryny?
OdpowiedzUsuńOczywiście!
UsuńCzy można użyć masła roślinnego?
OdpowiedzUsuńTak!
UsuńWyszło przepyszne! :) Nie mam miksera więc ubiłam osobno białka, dodałam połowę cukru i tak samo z żółtkami, a potem wymieszałam z suchymi składnikami przesianymi przez sitko. Do tego ograniczyłam cukier wanilinowy do 1 czubatej łyżeczki. I śliwki. Wyszło puszyste i potrzebowało tylko 25 min w moim piekarniku. Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń