Groszki wszelakie z makaronem



Moim marzeniem kulinarnym jest być w Neapolu poznać tajniki kuchni neapolitańskiej..Neapol to nie tylko pizza margherita...ale .... Neapol słynie również, ze swoich domowych makaronów z mieszankami różnorakich grochów , groszków i zbóż,w ich języku to LEGUMI, u nas znane jako BOBOWATE. 

W czasie zimowym je się dosyć często ten typ makaronów, a w czasie letnim , pomija się groszki typu Jasiek. I potrawy te podaje się schłodzone. Mają wysoką wartość odżywczą, są prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów !
A dziś jakaś niewyrazna pogoda, burza się zerwała, wiatr..i ta wiosna szalona dziwna jakaś jest. Niby tez słonko świeci. Dlatego zamarzyłam sobie NEAPOL< gdzie pogoda równie niestała tak na wiosnę jak w lecie...i
dziś właśnie, postaram się odtworzyć klasyczną wersję makaronu z mieszanką groszków, gdyż mam na nią wielką ochotę. Jak pojadę do Neapolu ..to będzie to pierwsza rzecz, na która się wybiorę. Miejmy taka nadzieję!

Składniki
  • 200 g conchiglie rigate MALMA-klik
  • 200 g mieszanki groszków wszelakich
  • seler naciowy
  • listki bazylii
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • peperoncino
  • oliwa z oliwek
  • czarny pieprz lub sól ziołowa
  • suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim, opcjonalnie
  • parmezan lub grana starte na płyteczki

Wykonanie.


Wypłukać porządnie groszki , zalać zimna wodą, gotować pod przykryciem nawet do półtorej godziny ,aż zmiękną. 





Dołożyć seler naciowy, bazylię, peperoncino-szczyptę, sól, czosnek, przykryć i gotować jeszcze troszkę. Międzczasie ugotować conchiglie rigate Malma w osolonej wodzie. Kocham ten typ makaronu, calutkie nadzienie sie do niego wciska ! 


 Ugotowane conchiglie rigate odcedzić i wymieszać z oliwą z oliwek, wyłożyć na półmisek. 


Położyć obok łyżką gęste nasze ugotowane groszki wszelakie.



Polać oliwą z oliwek , dołożyć sporo parmezanu lub grana w cieniutkich płatkach, posypać opcjonalnie suszonymi pomidorami i czosnkiem niedzwiedzim,posypać listkami bazylii i …....podawać z dwoma łyżkami. Posłużą one do przemieszania całości.




 

 Smacznego !

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!