Sycylijska sałatka makaronowa
No
to jedziemy?
Robi
się co raz to bardziej gorąco..a zapowiadają, że ma być
tropikalnie. No to my sobie pojedziemy tam gdzie jeszcze bardziej
gorąco...na Sycylię. Sycylia to wyspa, na której mieszkałam ponad
10 lat. Ja ją sobie rozgryzłam, pod każdym względem. Podejrzałam
podczas pracy w restauracjach i pizzeriach co i jak i w jaki sposób
podać ,żeby było chłodne w te upalne dni, ale żeby było również
smaczne. I pożywne. Bo w sycylijskie upały kochani, wierzcie mi ,
nie gotują tam często, a jak gotują, to jedzą na zimno...
Niekiedy gotowałam w ..nocy. Ktoś kto nie mieszkał na Sycylii nie
zrozumie jak to jest brać prysznic, wycierać się i być ciagle
mokrym , jak to jest wchodzić do parzącego łóżka, czy odkrecić
w kranie zimną wodę, z której leci prawie wrzątek.. A jak tu
odkręcić gaz pod kuchnią? Zbrodnia. Ale jak zrobić, by typowy
Sycylijczyk ,zjadł makaron codziennie inaczej w taki upał?
Składniki
gotowane przygotowuje się ,albo o świcie, albo nocą. U nich to
żadna rewelacja, idą sobie spać po 2.00 w nocy, nawet pózniej.
Wstaje się rankiem, chłopy pracują do 11.00 po 11.00 umrzeć już
można i nie ma czym oddychać. Potem obiad, sjesta do 17.00 a potem
się WYCHODZI z domu. Dlatego OBIAD ma być chłodny, pożywny..bo
kolacja to generalnie jakaś pizza poza domem, panino czyli słynna
ogromna kanapka...
Oto
co się podaje w letnie dni na obiad, co się daje ojcom, teściom,
mężom, synom do pracy ? Ano musi być makaron! Tam nie ma dnia bez
makaronu.
Ja
do mojej potrawy wybrałam najlepszy. Najlepszy dlatego, że ja sobie
ten makaron przetestowałam na Włochach.. Próbowałam wielu innych
makaronów ogólnie dostępnych, ale wybaczcie, makaron ma być al
dente a nie klej do tapet. Mój wybór padł na MALMA!
Moją boleścią jedyną jest fakt, że w Polsce makaron sprzedaje
się na pół kilogramy albo i mniej! Matko moja, we Włoszech
gramatura najmniejsza to kilogram, a na Sycylii to już makaron jest
w półtorakilogramowych opakowaniach. Jakże ja bym była szczęśliwa
gdyby MALMA- kliknij i zobacz wprowadziła w obieg takie gramatury dla smakoszy. A jak
wprowadzi PAPPADRELLE czy FARFALLE , to będę w 7 niebie...
Ale
wracając do naszego dania. Jest szybkie w przygotowaniu, bo o to się
rozchodzi. Jest na sezon wiosna-lato. Wszystko zdążymy przygotować
zanim się makaron ugotuje. Dodatkowo makaron ma być schłodzony.
Skladniki
-fusilli
MALMA, bo się nie rozpadają,
-pomidorki
koktaliowe, tzw. ciliegino di Pachino lub pomodori zuccherini. Na
pewno dostępne w sieciach typu TESCO,ALMA... itd.
-rucola
-ogórek
-i
tu uwaga-miał być brokuł gotowany na parze, ale nam zależy na
czasie, a poza tym , dla jednego brokuła trzeba wietrzyć cały dom.
Dlatego dodałam sporo kiełków z brokuła,
geinialnie smakuje i jest mega zdrowy!
-koperek
,najlepiej mrożony, bo szybciej nam schłodzi makaron
-oliwa
z oliwek
-parmezan
lub grana padano
-mozarella
w zalewie
-gotowane
duże jajko, ja mam to szczęście, że dostaję czasami jaja od mamy
koleżanki, która mieszka na wsi i ma sentyment do kur.
Na
Sycylii kupuje się jaja przed domem. Przyjeżdża facet, trąbi na
ulicy i wszyscy idą kupować jaja. Wiejskie.
Nastawiamy
wodę na makaron, solimy, gdy się ugotuje , podbieramy sobie trochę
wody na ugotowanie jajka, wkładamy fusilli MALMA
i gotujemy al dente . Równoczesnie gotujemy jajo. Gdy jajo się
ugotuje szybko zalewamy zimna wodą, obieramy i wkładamy do zimnej
wody. Odcedzamy makaron, polewamy oliwą,mieszamy.
Posypujemy
mrożonym koperkiem, bardzo dużooooo koperku, bo zdrowy i fajnie nam
zazieleni makaron wkręcając się w świderki. Wykładamy na
talerze. Posypujemy poszarpana rukolą- broń Boże nie róbcie tego
nożem !
Następnie dodajemy kiełki, polewamy oliwą z oliwek, ja
użyłam koperkowej bo taka akuratnie miałam, ale może być zwykła.
Kroimy w cząstki mozarellę, pomidora, ogórka w talarki, posypujemy
obficie parmezanem lub grana, dodajemy jajko rozkrojone na 4...i
podajemy. Nie dajemy bazylii, bo mamy rukolę i kiełki z
brokuła..bazylia..to już inna bajka. Tu nie będzie pasowała.
I
szybkie danie gotowe. Można je zjeść z powodzeniem dzień pózniej,
za chwilę, za godzinkę. Nieważne, ważne , że robi się szybko,
im chłodniejsze tym lepsze.
Smacznego !
Bedziemy robic. Salatka ma wszystkie skladniki jakie lubie wlacznie z brokulami (kielki nie dla mnie )a i dzieci lubia.
OdpowiedzUsuń