NIE-zwykły chleb
Dlaczego
NIE-zwykły chleb? Bo każdy wychodzi inaczej, bo można coś dodać,
można ująć, można poeksperymentować. Chleb powszedni jak
najbardziej wskazany. Bez chleba...jak bez ręki, żyć trudno.
Poszperałam
sobie po szafkach i znalazłam mąkę z pełnego przemiału, mąkę
tortową 450 i mąkę 650. I postanowiłam upiec chleb wg.takiego
schematu
- 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki
- 150 g ziaren Słoneczne Pola i Euforia od Ziarenkowo
- 500 ml wody
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżeczek cukru
- 4 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła MASMAL
- 25 g białek
Wyobrazcie
sobie, ale...zapomniałam na śmierć o tych białkach. Chleb wyszedł
pyszniutki nawet bez tych białek. Jaka w nich tajemnica to sobie to
przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek
to będzie lux bez problemu!
Oczywiście
pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest
hak do ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi,
napowietrza....wyrabia idelanie.
Wykonanie
Najpierw
podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy z
zaprawą drożdżową dodaj mąkę, sól, cukier, miekkie masło , no
i te białka. Ja o nich, jak pisałam, zapomniałam !
I
wyrabiaj ciasto. Jeśli masz CCMajor-a to ustaw na pozycje mieszania
I i czas 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je
wmieszaj w ciasto.
Odłóż
misę w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzn. Ja przykrywam
ściereczką, zakładam gumkę recepturkę i kladę na nasłonecznione
miejsce.Ciastoma podwoić objętość. Następnie ponownie wyrabiaj
przez minutkę i wyłóż na blat posypany mąką.
Rozdziel na 2
bochenki, włóż do keksówek lub form chlebowych, przykryj
ściereczka i odstaw do ponownego wyrośniecia do czasu kiedy ciasto
podwoi swoja objętość . UWAGA! Jeśli ciasto lepi Ci sie do ręki, posmaruj je olejem a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200
stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej
około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij
dzrwiczki piekarnika.
W początkowej fazie pieczenia wytworzy się
para.
Po
15 minutach zmniejsz temperature do 180 stopni i pecz okolo 15-20
minut. Aby sprawdzić czy chleb jest dobrze upieczony odwróć
bochenek spodem do góry i delikatnie obstukaj czubkami palców.Jeśli
bochenek wyda głuchy dźwięk, oznacza to że chleb jest upieczony.
Pozostaw
w formie do pieczenia jeszcze 10 minut, następnie wyjmij i odwróć
spodem do góry, do całkowitego wystygnięcia, albo na specjalnym
stojaku , którego ja jeszcze nie mam- lub na suchej, kilkakrotnie
zlożonej ściereczce kuchennej.
Trudno
się oprzeć i nie ukroić piętki.
Chleb
najlepiej smakuje oczywiście z masłem. Gruuuubo masła.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!