Miodowo-ziarenkowy raj
Zrobimy
włoską kawę mrożoną w warunkach domowych, kawę taką pijałam
kilka razy w upalne włoskie ranki , a to znaczy że jest ona
znakomitym rozpoczęciem dnia, nie zawiera kostek lodu, przez co nie
doprowadzamy do szoku termicznego naszego dopiero co przebudzonego
żołądka.
Kawę
taką bardzo prosto przyrządzić w domu. Jak wiadomo Włosi śniadań
typowych nie jadają, ich pierwsza myśl po przebudzeniu to espresso.
Co kraj to obyczaj. Dlatego ci , którzy już są po espresso sięgają
właśnie po taką kawę, z rogalikami lub bez. Jako samodzielny deser pobudzający zmysły, jako dodatek...jako inicjacja...jak wolicie...
Składniki
-espresso
mocne z ekspresu lub z moka
-ok.2
kulek lodów karmelowo-orzechowych, gdyż te zawierają drobinki
orzecha arachidowego
-łyżecza
Cynamonowego Raju od Ziarenkowo- prażonych ziarenek najwyżeszj
jakości
-podkarpacki miód spadziowy ChNP
-sos
do deserów bezalkoholowy
Przygotuj
espresso. Musisz je schłodzić.
Wyjmij lody z zamrażarki i włóż
do naczynia, nie czekaj ,aż się rozpuszczą.
Dodaj łyżkę Podkarapckiego miodu spadziowego ChNP-
on jest jako zdrowszy zamiennik cukru.
Wymieszaj ruchem rocierajacym.
Na
dno szklanki wsyp ziarenka, wlej troche kawy.
Dołóż lody
wymieszane z miodem. Dodaj sosu do deserów i lodów.
Na wierzch
połóż delikatnie kilka cząstek zamrożonych lodów, utrzymają
chłód i zrobią fajną zimną piankę, która nie zniknie jak bita
śmietana. Dolej wąskim strumieniem na środek espresso , które
pozostało w moka, włóż rurkę o dużej średnicy, gdyż muszą
przez nią przechodzić ziarenka!
I...smacznego
!
Kasia, ale że mnie rozochociła :) Podaj adres to przyjadę :D
OdpowiedzUsuńKierunek Rzeszów! HAhahah...
Usuń