Obiad w sosie własnym



Tak bardzo  miałam ochotę na coś co by było polskie, miało mięsko, ale też było zdrowe, niesmażone , nieprzetwarzane itd. I postawiłam na piekarnik! Bo to zawsze mniej roboty.
Użyłam naczynia żaroodpornego.



I stały się żeberka mięsne pyszne aromatyczne, z młodymi ziemniakami i marchewką...i sałatka. Tak przygotowane jedzonko, na pewno wydobędzie max smaku i żadna witaminka się  nie zmarnuje. 

Składniki
-żebrka mięsne – ilość to zależy od apetytu
-młode ziemniaki
-marchewka
-dużo koperku
-zielona sałata, pomidor, ogórek , itd.
-jogurt naturalny
-sól, pieprz,oliwa z oliwek, czosnek
-liść kapusty- genialny 

Najpierw żeberka solimy, dajemy oliwę z oliwek,sporo czosnku,piperz i przyprawy wg.gustu i smaku. Wkładamy do lodówki nawet na całą noc aby się przegryzły i zamarynowały.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym ,dodajemy marchewkę, ziemniaki, posypujemy koperkiem, dodajemy jeszcze czosnek, oliwę z oliwek, troszkę wody i przykrywamy liściem z kapusty, a następnie pokrywką. Liść z kapusty ma ogromne znaczenie, wszystko się nam sparuje elegancko. 



Wkładamy do piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy do miękkości żeberek.
Podajemy z sałatką jaką chcemy. Obiad ma genialny smak , który zachowal się dzięki duszeniu w sosie własnym i pod liściem kapusty, który zobaczcie co się z nim stało! 
Smacznego!






Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!