Tort na zimno
Przepis
na bardzo szybki tort na zimno.Dobry szczególnie teraz kiedy za
oknem żar się leje.
Składniki
na biszkopt genueński patrz przepis
Jeśli
nie chcecie i nie mace czasu bawić się w biszkopt to wystarczą
biszkopty do tiramisu.
Składniki
na piankę-
-1
galaretka truskawkowa
-litr
śmietanki 36%
Dodatkowo
-truskawki
na wierzch lub inne owoce
-1
galaretka lub 2 galaretki,to zależy od wysokości i koloru jaki
chcecie uzyskać
Gotowy
biszkopt wg.przepisu jak wyżej, lub biszkopty włóż z powrotem do
tortownicy. Ubij śmietankę na sztywno, rozpuszczoną i zimną
galaretkę -postępuj wg.przepisu na opakowaniu galaretki- wlej do
bitej śmietany, miksuj do połączenia skladników. Połowę masy
śmietanowej wlej na biszkopt i wyrównaj, nastęnie połóż drugi
krążek i lekko dociśnij.Wylej masę i ułóż na wierzchu
truskawki lub inne owoce.Wstaw do lodówki do stężenia. Rozpuść
następną galaretkę wg.przepisu na opakowaniu i odstaw do
wychłodzenia, aż zacznie lekko tężeć. Wyłóż na truskawki.
Tort do lodówki. Przed podaniem udekoruj jak uważasz. Ja użyłam
malutkiego opakowania śmietanki 36% ,kubeczek 220 ml . Ubiłam
smietanke na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, posmarowałam boki i
wystarczyło jeszcze na wierzch, posypałam posypką. Do lodówki.
Gotowe.
Ten
tort jest genialny na biszkopcie genueńskim , ale dla tych co nie
mogą czekać dwóch dni to biszkopty do tiramisu będą świetnym
rozwiązaniem!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!