Tort na zimno








Przepis na bardzo szybki tort na zimno.Dobry szczególnie teraz kiedy za oknem żar się leje.
Składniki na biszkopt genueński patrz przepis 


Jeśli nie chcecie i nie mace czasu bawić się w biszkopt to wystarczą biszkopty do tiramisu.

Składniki na piankę-
-1 galaretka truskawkowa
-litr śmietanki 36%

Dodatkowo
-truskawki na wierzch lub inne owoce
-1 galaretka lub 2 galaretki,to zależy od wysokości i koloru jaki chcecie uzyskać


Gotowy biszkopt wg.przepisu jak wyżej, lub biszkopty włóż z powrotem do tortownicy. Ubij śmietankę na sztywno, rozpuszczoną i zimną galaretkę -postępuj wg.przepisu na opakowaniu galaretki- wlej do bitej śmietany, miksuj do połączenia skladników. Połowę masy śmietanowej wlej na biszkopt i wyrównaj, nastęnie połóż drugi krążek i lekko dociśnij.Wylej masę i ułóż na wierzchu truskawki lub inne owoce.Wstaw do lodówki do stężenia. Rozpuść następną galaretkę wg.przepisu na opakowaniu i odstaw do wychłodzenia, aż zacznie lekko tężeć. Wyłóż na truskawki. Tort do lodówki. Przed podaniem udekoruj jak uważasz. Ja użyłam malutkiego opakowania śmietanki 36% ,kubeczek 220 ml . Ubiłam smietanke na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, posmarowałam boki i wystarczyło jeszcze na wierzch, posypałam posypką. Do lodówki. Gotowe.
Ten tort jest genialny na biszkopcie genueńskim , ale dla tych co nie mogą czekać dwóch dni to biszkopty do tiramisu będą świetnym rozwiązaniem!
Smacznego!






Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!