Bardzo szybkie ciasto ucierane
To
naprawdę proste i bardzo szybkie ucierane ciasto z jabłkami - tym razem - ponieważ wszystko co do niego włożysz- będzie!
Ciasto zdążyłam zrobić między jedną, a drugą
lekcją zdalną, dosłownie! I jeszcze zdążyło wystygnąć. Składniki mam zawsze w
głowie, niczego nie ważę. A szklanek używam różnych !
Składniki
-
4 duże jaja
-
szklanka cukru lub nawet mniej
-
pół kostki masła czyli 100 g
-
dwie niecałe szklanki mąki + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
ulubione owoce, mogą być jabłka pokrojone w cząstki
Nagrzej
piekarnik do 165-170 stopni, i obierz jabłka, pokrój w cząstki. Wyłóż dno
tortownicy papierem do pieczenia.
Jaja
utrzyj z cukrem na puch. Szybko dodaj mąkę z proszkiem , a na koniec masło wcześniej rozpuszczone i wychlodzone.
Wyłóż
masę do tortownicy, powciskaj jabłka. Piecz około 35-40 minut , grzanie góra i dół.
Posyp
cukrem pudrem, lub polej rozpuszczoną czekoladą, mniam! Pyszne i szybkie!
A to masło rozpuścić.
OdpowiedzUsuńTak oczywiście. Dziękuję za wyłapanie braku tej wiadomości w przepisie. Już poprawiłam
UsuńJa zrobiłam ciasto super szybkie i smaczne polecam
UsuńMmm uwielbiam jabłecznik i to w każdej postaci. Ten jest nie tylko prosty i szybki, ale bardzo tani. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Dziękuję
OdpowiedzUsuńJaka średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuńJajka utrzeć z cukrem, bez oddzielania od żółtek ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :-)
UsuńNie odpisała pani jaka średnica tortownicy,to jest chyba też bardzo ważne.
OdpowiedzUsuńWitam, to nie ma żadnego znaczenia szczerze powiedziawszy, ta jest średnicy 26 cm. Mam też średnicy 20 i 30 cm. Ciasto wychodzi odpowiednio wyższe lub niższe ...W tym cieście nie skupiałabym się na wielkości tortownicy ...ale bardziej na tym żeby jajka były wiejskie, duże i świeże.
Usuńile wazy szklanka cukru albo maki?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie? To bez znaczenia. Nigdy nie ważę szklanki cukru ani mąki. Szklanka, kubek, duży kubek, tutaj można wszystko na szklanki i kubki...
Usuń