Bardzo szybkie ciasto ucierane


zdalne nauczanie,bardzo szybki placek,ciasto ucierane łatwe,bardzo proste ciasto,szybki ciasto,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,ciasto z jabłkami,



To naprawdę proste i bardzo szybkie ucierane ciasto z jabłkami - tym razem -  ponieważ wszystko co do niego włożysz- będzie! 


Ciasto zdążyłam zrobić między jedną, a drugą lekcją zdalną, dosłownie! I jeszcze zdążyło wystygnąć. Składniki mam zawsze w głowie, niczego nie ważę. A szklanek używam różnych !



Składniki
- 4 duże  jaja
- szklanka cukru lub nawet mniej
- pół kostki masła czyli 100 g
- dwie niecałe szklanki mąki + 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubione owoce, mogą być jabłka pokrojone w cząstki

zdalne nauczanie,bardzo szybki placek,ciasto ucierane łatwe,bardzo proste ciasto,szybki ciasto,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,ciasto z jabłkami,

Nagrzej piekarnik do 165-170 stopni, i obierz jabłka, pokrój w cząstki. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.
Jaja utrzyj z cukrem na puch. Szybko dodaj mąkę z proszkiem , a na koniec masło wcześniej rozpuszczone i wychlodzone. 
Wyłóż masę do tortownicy, powciskaj jabłka. Piecz około 35-40 minut , grzanie góra i dół.


zdalne nauczanie,bardzo szybki placek,ciasto ucierane łatwe,bardzo proste ciasto,szybki ciasto,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,ciasto z jabłkami,

zdalne nauczanie,bardzo szybki placek,ciasto ucierane łatwe,bardzo proste ciasto,szybki ciasto,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,ciasto z jabłkami,


Posyp cukrem pudrem, lub polej rozpuszczoną czekoladą, mniam! Pyszne i szybkie!

zdalne nauczanie,bardzo szybki placek,ciasto ucierane łatwe,bardzo proste ciasto,szybki ciasto,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,ciasto z jabłkami,


Komentarze

  1. A to masło rozpuścić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście. Dziękuję za wyłapanie braku tej wiadomości w przepisie. Już poprawiłam

      Usuń
  2. Mmm uwielbiam jabłecznik i to w każdej postaci. Ten jest nie tylko prosty i szybki, ale bardzo tani. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajka utrzeć z cukrem, bez oddzielania od żółtek ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie odpisała pani jaka średnica tortownicy,to jest chyba też bardzo ważne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, to nie ma żadnego znaczenia szczerze powiedziawszy, ta jest średnicy 26 cm. Mam też średnicy 20 i 30 cm. Ciasto wychodzi odpowiednio wyższe lub niższe ...W tym cieście nie skupiałabym się na wielkości tortownicy ...ale bardziej na tym żeby jajka były wiejskie, duże i świeże.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!