ROOIBOS SENSE - LOYD



Tak jak Anglicy co dzień po południu celebrują picie herbaty, tak mieszkańcy południowej Afryki delektują się naparem z liści aspalatu prostego. Roślina ta, zwana powszechnie rooibos, czyli czerwonokrzew, uprawiana jest wyłącznie w jednej prowincji Republiki Południowej Afryki. Ale od razu zyskała tu popularność dzięki łagodnemu smakowi, pięknej rubinowej barwie i wyjątkowym właściwościom leczniczym.


NIGDY nie piłam Rooibos, gdyż jakoś dziwnie mi się kojarzył- Afryka, czerwony kolor, brak kofeiny itd.
Ależ jakiego doznałam zaskoczenia, kiedy to po raz pierwszy spróbowałam tego typu herbatki. Można powiedzieć, że był to mój pierwszy raz. Każdy musi dojrzeć do wszystkiego w swoim czasie...


Na wszelki wypadek sięgnęłam po markę znaną i kontrolowaną. LOYD. W moim posiadaniu znalazły się dwie herbaty ziołowe Rooibos Sense miód i wanilia, oraz Rooibos Sense naturalny.
Rzecz jasna sięgnęłam najpierw po ten piewszy, z miodem i wanilią. Na wszelki wypadek.


Zaparzyłam w czajniczku . Napar po 5 minutach zrobił się pięknie czerwony, o ceglastym, niespotykanym kolorze i emanował przyjemnym i relaksującym zapachem. 


Po pierwszym łyku zamknęłam oczy...i faktycznie przeniosłam się...może nie do Afryki...ale bliżej... do zoo...tak do Warszawskiego Zoo, w którym byłam kilka dni temu.
I powróciły miłe wspomnienia z udanego urlopu...



Łyk po łyczku herbatka przenosiła mnie coraz to dalej i dalej...głębiej i głębiej. Tej herbaty nie można pić jednym haustem, ot tak , jak szklankę wody czy herbatę mrożoną w butelce. Tej herbaty nie należy nawet słodzić, biały cukier zniszczyłby w niej wszystko to, co ma ona do przekazania. Można dodać miodu ,ale niekoniecznie.


Herbatka ma lekko słodkawy smak. Ten napar nie ma nic wspólnego z chińską czy cejlońską herbatą. 
Co ciekawe herbatka ta ma właściwości lecznicze.Napar z ziela czerwonokrzewu tradycyjnie stosowany jest w różnego rodzaju schorzeniach przewodu pokarmowego. Dzięki zawartym w nim związkom polifenolowym wykazuje wyraźne działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe. W Republice Południowej Afryki zalecany jest przez lekarzy jako skuteczny środek na kolki u niemowląt !Czerwona herbatka zawiera dużo przeciwutleniaczy, przede wszystkim z grupy flawonoidów. Zwalcza wolne rodniki tlenowe, które przyspieszają starzenie się organizmu i mogą przyczyniać się do rozwoju chorób cywilizacyjnych (cukrzycy, chorób serca, nowotworów) Rooibos, w przeciwieństwie do czarnej i zielonej herbaty, nie zawiera kofeiny. Nie pobudza organizmu i nie zaburza snu – ma wręcz opinię napoju wspomagającego zasypianie. Dlatego warto go pić, zamiast zwykłej herbaty, wieczorami. Z tego samego powodu napar z czerwonokrzewu nadaje się dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.


LOYD proponuje wersję w saszetkach. Piekne opakowanie i syngolarnie zapakowana każda torebka, zachęcają do … relaksu...odpoczynku...zdrowia!
Po wypiciu dwóch filiżanek Rooibos Sense miód i wanilia, bez obaw sięgnęłam po Rooibos naturalną. Lekko bursztynowy, czerwonawy napar o mocnym charakterystycznym akcencie, tym razem pozbawiony wanilii i miodu...zaprosił do zadumy, uspokoił i pomógł mi zasnąć. Co ciekawe torebkę można zalać wrzątkiem dwa razy.

Z aspalatu można też przygotować smaczną herbatę mrożoną. Trzy torebki zalej litrem wrzątku i zaparz. Wyjmij torebki, ostudź i dodaj łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Wstaw do lodówki.
UWAGA! Czerwonokrzewu nie należy mylić z chińską czerwoną herbatą pu-erh. Mają zupełnie inne smaki i właściwości. Rooibos łatwo poznać po liściach w kształcie igieł.

To było moje pierwsze spotkaniez Dzikim Kontynentem, na pewno nie ostatnie!


Komentarze

  1. Wszystko niby fajnie, ale nic poza zwykłą herbatą tutaj nie ma. Jak dla mnie czarna czy szara herbata to po prostu napój, a jeśli chcemy się napić zdrowej herbaty to musimy sięgnąć po zieloną herbatę. Wiadomo, że w ciepłe dni zwykłą herbata nas nie nawodni, natomiast herbata zielona https://www.herbapol.com.pl/produkt/mieta zrobi to doskonale i przy tym zawiera wiele dobrze działających właściwości.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!