Expresowy placek ze śliwkami, w którym śliwki...nie opadają
Oto
przepis na placek ,którego składniki można zapamiętać bez problemu i robić "z głowy" następnym razem.Jest
prosty, zawsze wyjdzie i niebiańsko smakuje. A śliwki nie idą "na dno".
Składniki
3
szklanki mąki
1
szklanka cukru
2
łyżeczki proszku do pieczenia
5
jajek
7
łyżek śmietany 12 lub 18 proc.
12
łyżek oleju
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii- może być aromat waniliowy
ok.
12 śliwek
Mąkę
przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę,
olej i ekstrakt z wanilii - delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker.
Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do
pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę
wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do
dołu).
Uwaga- ja swój zrobiłam z..kruszonką!
Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni
(należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po
ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Ja
dodatkowo dałam ...kruszonki. Miałam zamrożona jedną porcję.
Wydaje mi się ,że z kruszonką placek jest lepszy!
Smacznego!
Fajny przepis, a ciacho wyszło modelowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
Już jestem ...Pozdrawiam!
UsuńPlacek identyczny jak na zdjęciu! PYSZNY;-) u MNIE UTRZYMAŁ SIĘ CAŁE 2h;-);-) Jutro robię znowu...
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto ze sliwkami,z jabłkami tez
OdpowiedzUsuńZe śliwkami lub rabarbarem najlepsze :)
OdpowiedzUsuńa mi ciasto wyszło trochę "kluchowate" ):
OdpowiedzUsuń