Batony ziarenkowe bez jajek, mąki, masła ,cukru
Ilość
skladników na te batoniki zależy od naszych produktów w szafce i
preferencji smakowych. Ja do swoich dodalam miodu jako lepiszczu i
jabłek, można dać rozgniecionego banana. Moje batoniki właśnie
stygną, i jak mnie najdzie to rozpuszczę gorzką czekoladę i je
ładnie obtoczę...żeby się bardziej trzymały kupy- zawsze to jakieś usprawiedliwienie jest ,prawda?
Jabłka
obrać i zetrzeć na tarce, po czym dorzucić różne płatki,
ziarna i bakalie w proporcjach uzależnionych od tego, co się lubi i
co się akurat ma w domu. Ja tym razem wrzuciłam:
-płatki
owsiane
-pestki
dyni
-mieszankę
prażonych ziaren od Ziarenkowo – po trochę z trzech mieszanek –
Cynamonowy Raj, Słoneczne Pola oraz Euforia.
-suszone
śliwki Sante pokrojone w kawałeczki
-orzechy
włoskie rozkruszone na kawaleczki
-troszke
płatków migdałowych
-wiórki
kokosowe
-suszona
skórka jabłka
-suszone
morele
-jabłka
-miód
Wrzucić
do miski i wymieszać. Ja uzyłam do tego CC Marjor Kenwood, i
mieszadło elastyczne. Dzięki temu wiedziałam bardzo szybko jaką
to wszystko będzie miało konsystencję i w razie czego mogłam
dołożyć jabłek lub miodu. Trzeba uzyskać mieszaninę, która
ledwie się trzyma na jabłkowym lepiszczu.
Wyłożyć masę do
keksówki, wyłożonej papierem i piec w 190 °C
przez
10-15 minut, aż podeschnie i się lekko zrumieni.
Pokroic na ciepło,
gdyż jak wyschnie i ostygnie ,to się będzie kruszyć i łamać i
na pewno się w prostokaty nie pokroi.
Smacznego!
Jeśli
potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości , doskonale
wyważonych smakowo i idelalnie skomponowanych, w każdej ilości to
zadzwoń pod nr.tel.
+48
733 926 555
lub
napisz przez FB
mniam! takie batoniki to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńSuper zdrowy deser lub drugie śniadanko :-)
OdpowiedzUsuń