Chleb z ziarnami - łatwy
Kolejny
przepis na chleb z ziarnami
Prosty
i nieskomplikowany.
Składniki
1kg
maki- pół na pół żytnia z pszenną
4
łyżeczki cukru płaskie)
4 łyżeczki soli (płaskie)
2
szklanki mieszanki prażonych ziarenek- Słoneczne Pola i Euforia
od Ziarenkowo
1
litr wody
pół
szklanki oleju
7
dag świeżych drozdży
proporcje na 3 średnie keksówki |
|
Suche
składniki wsypać do miski i wymieszać .
Z drożdży zrobić w
kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej
ilości mąki.
Pozostawić
do wyrośniecia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić
ciasto (będzie dośc wolne).
Wysmarować
masłem foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w
foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika i piec na złoty
kolor. w 190 stopniach. Idelany chleb to taki, kiedy po obstukaniu go
od dołu wydaje głuchy dzwięk.
Smacznego.
Jeśli
potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej
ilości to zadzwoń pod nr.tel.
+48
733 926 555
lub
napisz przez FB
Takie chlebki to ja lubię ;)
OdpowiedzUsuń