Przystawka na dużego głoda
Jest
to przystawka, która ma zaostrzyć smak, sprawić, że zapragniecie
więcej i więcej. Składniki muszą być najwyższej jakości i w
żadnej sposób nie mogą być podróbkami. Dodatek zieren sprawi, że
wielki głód się uciszy a Wasze pragnienie oraz pragnienie Waszych
gości, na danie główne w znacznym stopniu wzrośnie...
Składniki
-świeży
szpinak
-salsa
di pomodoro robiona w domu- te sosy z butelek marki nijakich są zbyt
kwaśne i dziwne jakieś.Lepiej przygotować salsę w domu ze
świeżych pomidorów , to nic trudnego.
-czosnek,
dużo czosnku
-ricotta
-masło
-sól,
pieprz, oliwa z oliwek
-ziarna prażone najwyższej jakości , od ziarenkowo gdyż sa to mieszanki gotowe i idealnie wyważone, w moim przypadku jest to mieszanka Słoneczne Pola
Na
maśle podduś czosnek żeby nie był nawet lekko podpieczony, ma być
maślany, miękki, biały.
Dodaj sosu pomidorowego robionego w domu z
pomidorów słodkich jak te koktajowe sycylijskie Cilieggino di
Pachino.
Następnie na wszystko włóż szpinak i przykryj, duś do
momentu kiedy szpinak opadnie i się po prostu udusi. Mieszaj od
czasu do czasu.Możesz dodać oliwy z oliwek. Do lekko chłodnego
szpinaku dodaj kubeczek ricotty- kto mieszka w miejscu gdzie ma
dostęp do ricotty na wagę lub „pod drzwi od owczarza” ten wie,
że taka ricotta ma smak niezapomniany i żaden inny ser nie jest w
stanie jej zastąpić! Jeśli nie macie dostępu do takowej,
wystarczy i jest bardzo dobra ricotta w kubeczku , sprzedawana w
Polsce – Galbani.
Wymieszaj
ricottę z odrobiną sosu , który wytworzył się podczas duszenia
szpinaku z sosem, do momentu ,aż powstanie gładka papka. Dodaj do
szpinaku , wymieszaj. Upewnij się, że wszystko jest idealnie
popieprzone, i posolone.
Nakładaj
do indywidualnych, „jednoosobowych naczynek”- mogą być kokilki
i obficie posyp ziarnami. Podawaj z grissini i parmeńską szynką,
nie zapomnij o winie.
Podczas
gdy goście będą zajęci taką przystawką Ty możesz wymknąć się
do kuchni i zająć daniem głownym...
Smacznego
!
ale pomysłowe, jaka bomba smakowa! ;)
OdpowiedzUsuń