Paluszki sernikowe w czekoladzie


Miałam ochotę na małe co nieco...to się często zdarza. Postanowiłam zrobić coś słodkiego inaczej. Zrobiłam paluszki serniczkowe z podanych niżej składników, tyle, że Z POŁOWY SKŁADNIKÓW … bo sernik tego typu jest bardzo syty. Ser miałam pelnotłusty wiejski od koleżanki, dokładnie 500 g!
Podaję skladniki na klasyczną brytfannę bądz tortownicę, ja do wypieku swojego sernika użyłam małej , ceramicznej formy do lasagne .

Składniki

-1 kg twarogu - zmielić 3 razy
-6 jajek
-szklanka cukru pudru
-100 g margaryny roztopionej
-torebka budyniu waniliowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-wisnie suszone premium Skworcu – ile dusza zapragnie
-melon kandyzowany Skworcu – ile dusza zapragnie
-mango kandyzowane Skworcu -ile dusza zapragnie
-wiórka kokosowe Skworcu- do posypania
-czekolada roztopiona bądź polewa czekoladowa

Jak wykonać?

Jajka zmiksowałam z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę w CC Major Kenwood trzepaczką, i dodawałam kolejno cały czas miksując:
wystudzoną margarynę,
ser zmielony,
proszek budyniowy
proszek do pieczenia


Wysmarowałam formę masłem i wlałam masę sernikową. 


Całość posypałam pysznościami Skworcu, one podczas pieczenia ładnie się wkomponują w środek.
Mój sernik wyszedl celowo niski, bo potrzebowałam go do zrobienia długich paluszków i jako dodatek do pewnego deseru i lodów, ale o tym kiedy indziej. Wasz będzie wysoki , bo po całości składników tego należy się spodziewać.



Włożyłam do piekarnika na niecałą godzinę, w 180 stopni.
Gdy wystygł, polalam go gorącą czekoladą i posypałam wiórkami kokosowymi od Skworcu . Gdy kompletnie przestygł kroiłam w małe paluszki.





SMACZNEGO

SKWORCU, o którym Wam opowiadam i polecam gorąco, znajdziecie TUTAJ



Zajrzyjcie, poszperajcie w jego szafkach , szafeczkach i na półkach, znajdziecie wiele zdrowych, aromatycznych, a przede wszystkim świeżych propozycji!



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!