Rosół z kaczki
Dostałam
kawałek kaczki. Już sama nie wiedziałam co mam z nią zrobić-
miałam tysiąc pomysłów i musiałabym mieć...całe stado , żeby
je ogarnąć. Stanęło na klasyce- rosołek.
Składniki
rosołku są oczywiście moje, ale dobrze wiemy wszyscy, że każdy
ma swój smaczek, prawda?
Składniki
-kaczucha
lub kawałek kaczuchy- ta jeszcze niedawno biegala sobie po ogródku
u pewnej pani na wsi
- kuchmistrz Skworcu
- pomidory suszone, z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu
- marchewka
- szczypior
- pietruszka- korzeń
Kaczucha
została poporcjowana, umyta, dołożyłam wszystkich jarzynek.
Doprawiłam
przyprawami i wlałam filtrowanej wody.
Całość
przykryłam szczelnie pokrywką i położyłam na najmniejszy
palnik.Gotowalam prawie pół dnia. Zebrałam łyżką tłuszcz-
podobno niesamowite placuszki wychodzą, można na nim smażyć ,
dusić i dodawać do kapusty z grzybami.
Moja
kaczucha nie była za bardzo jednak tłusta.
Rosół
z kaczuszki podałam z makaronem krajanka.
Smak
jest niezapomniany. Taki rosołek to samo zdrowie. Dodaje energii,
przywołuje wspomnienia z dzieciństwa a już na pewno..rozgrzewa.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!