Jesienna chrupiąca tarta
Po
ciepłym spacerze, postanowilam zrobić tartę jesienną. Pogoda na
zbieranie lisci była sprzyjająca i złota. Ciepełko biło od
wszystkiego. Niestety ,pod wieczór pociemniało i zerwała się
burza...tym bardziej chciałam zatrzymać tę złotą jesień- suchą
i słoneczną na nieco dłużej...i oddałam się słodkiej
nostalgii.
Składniki
na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto-
-180
g mąki
-30
g cukru
-1
łyżka miodu
-1
łyżka wody
-1
jajo
-80
g margaryny
-1
łyżeczka sody
Na
wierzch tarty
-jabłka
pokrojone w plastry
-Masło
orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło
czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest
czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak
masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie czekoladowy.
Zawiera też cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Jest
produktem bezglutenowym, przeznaczonym również dla dzieci, dla
wegan i wegetarian
-mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj od
Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon,
kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty
-miód
rozpuszczony w kąpieli wodnej
-mielony
cynamon
Ze
wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką
kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do
tarty.
Ponakłuwaj
widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może
być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to
sprawia.
Wyjmij
z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy.
W
kąpieli wodnej roztop masło orzechowe czekoladowe Primavika .
Wymieszaj
z 1 kopiastą łyżką mieszanki ziaren od Ziarenkowo .
Posmaruj
tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe.Jak
zauważyliście, brakuje trójkącika- ktoś nie wytrzymał po prostu
i sobie odkroił.
Poukładaj
jabłka na wierzchu.
Posyp
je delikatnie cynamonem.
Następnie
polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem.
Włóż
do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz
grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już
piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu, a skórka
lekko pomarszczyła się.
Ja
dałam na 5-7 minut.
Wyjmij.
Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się
łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży
talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj, bo spód zmięknie.
Tarta
jest rozgrzewająca, gdyż jeśli wolisz możez do czekolady dodać
trochę whisky lub wódki. Ale jeśli mają ją jeść dzieci- nie
polecam alkoholu. Znakomicie się bez tego obejdzie.
Smacznego
jesiennego chrupania !
Taki szybkie i proste a jak wygląda! W smaku musi być rewelacyjne! Skuszę się za jakiś czas i też wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
proste jak drut i juz nie ma :-(
Usuńmyślałam że się przypaliło ale to ciemne to masełko orzechowe prawda?
OdpowiedzUsuńtak tak to maselko...spod jest ciemniejszy rowniez bo miod to sprawia, to jest wlasciwie ciasto kruche spod Krolewca , tylko zmniejszylam proporcje ;-)
UsuńMmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń