Kopytka / kluski leniwe z parmezanem
Zrobimy
sobie na obiad pyszne kluski leniwe. U mnie trochę zmodyfikowane.
Tak, aby miały lekko włoski smak i rozpływały się w ustach!
600
g ugotowanych ziemniaków
- 300 g twarogu półtłustego
- 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 łyżki parmezanu + do posypania po wierzchu.
Ugotuj
ziemniaki i ostudz. Przemiel w maszynce do mięsa, nastęnie zmiel
twaróg. Dodaj parmezan, sól, jaja i mąki. Wyrób ciasto. Jak
będzie się lekko kleić do ręki, podsypcie jeszcze mąką.
Odkrawajcie po kawałeczku a nastęnie uformujcie wałeczek i kopytka
krójcie ostrym nożem i zdecydowanym ruchem. Wrzucajcie powoli na
wrzątek. Gdy wypłyna gotujcie ok. 2 minut. Przelejcie zimna
wodą, i polejcie masłem.
U
mnie leniwe miały smak włoski,zostały popruszone parmezanem dość
obficie.
Na
drugi dzień odsmażone są równie dobre, jak nie lepsze.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!