Farfalle z dynią i Grana Padano DOP
To
będzie kolejna podróż wgłąb Piemontu, gdzie urodziła się moja
najstarsza córeczka Sara. Kolejna w tamte rejony, czyżby nostaglia?
Piemont
jest piękny, smaczny, kolorowy.Kulminacja
smaków przypada tu na jesień, kiedy z pól zbierane są plony, a
lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę,
grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z
makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się
towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo,
Barbaresco czy Barbera.
W
Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola (w rejonie
Novara), podobnie jak Taleggio i Grana Padano. Wszystkie one
chronione są znakiem DOP (chroniona nazwa pochodzenia)
W regionie tym
hoduje się bydło cenionej rasy razza
piemontese, a
mięso jada się jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane
na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jakobollito
misto.
Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę,
mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi.
Bażant, kuropatwa, zając i sarna to ulubione gatunki dziczyzny i
ptactwa. Z różnych rodzajów mięs, a także wielu innych dodatków,
sporządza się chyba najbardziej ambitne spośród piemonckich dań
- fritto
misto.
Z kolei smażona wątroba wieprzowa to podstawa dania o
nazwie griva. Tapulone to
jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań
używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych,
ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni.
Wyjątkiem są pstrągi z górskich jezior i potoków. .
… Ale my tu raczej zajmiemy się...dynią. I serem Grana Padano.
Zaserwuję Wam farfalle z dynią i Prana Padano DOP.Danie banalnie
proste, ale majestatyczne, wykwintne, aromatyczne...
Dynią
zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i
smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei...
Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak
-dynia
-masło
-cebula
-czosnek
-seler
naciowy
-mleko
sojowe Alpro Orginal
-oliwa
z oliwek
-Grana
Padano DOP
-sos
sojowy
-przyprawy
Skworcu- Pfeffer Gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem
niedzwiedzim, pieprz ziołowy, Karahi Chicken Masala
Rozgrzej
brytfannę na gazie i roztop masło. Pokrój cebulkę w kosteczkę i
podduś na maśle.
Obierz
dynię, wydrąż środek.
Nastęnie pokrój dynię w małe kawałki i
dodaj do cebuli.Dodaj około łyżeczki Pfeffer Gold Skworcu. Użyłam
nie przez przypadek tych mieszanek, gdyż ten typ dyni jest raczej
pozbawiony jakiegokolwiek smaku i trzeba ten smak czymś wydobyć.
Następnie
dodałam trochę oliwy z oliwek i pomidorów suszonych z czosnekim
niedzwiedzim i czarnuszką Skworcu.
Zamknęłam brytfannę i na
malutkim płonieniu zaczęło mi się to ładnie dusić, a dynia
przechodzić przyprawami. I o to nam chodzi. Dodalam czosnku i
mrożonego selera naciowego.
Przykryłam,
po chwili dodałam pieprzu ziołowego.
Następnie
mleka Alpro Orginal, zamiast śmietan czy mleka.
Przykryłam
i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie
zostawić bez opieki, nie przypali Wam potrawy!
Po
10 minutach na nakrętkę nalałam oliwy z oliwek, bez otwierania
pokrywy, na której wytworzyły się już sympatyczne kropleki pary.
Oliwa z oliwek kropla po kropelce, podgrzewana kapała mi delikatnie
do środka, aromatyzując całość delikatnie. Gdy całość się
poddusiła, większe kawałki rozgniotłam ...ubijakiem do ziemniaków .
I starłam trochę Grana Pandano DOP , sprawdziłam czy nie trzeba
soli dodać. Dodałam Karahi Chicken.
I ugotowałam farfalle al
dente.
Doprawiłam dynię na koniec sosem sojowym, nie jest to
konieczne, ale jest to zdrowsza alternatywa dla magi np.
Jak
sprawdzic czy nasza dynia jest PERFETTO? Spróbować ją na..kawałku
razowego chleba.
Powinna
idelanie smakować, nie ciapać się, być jędrna i mimo, że
ugotowana, to jednak chrupiąca.
Ugotowane
farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze. Dodać naszej piemonckiej, duszonej ,aromatycznej dyni. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach dynię surową, następnie obficie zetrzeć Grana Padano DOP po wierzchu i podawać, podawać szybciutko. Farfalle lubią sobie stygnąć.
Grana
Pandano DOP jest idelane do dyni. Dzięki temu prostemu daniu
przeniesiecie się , chociażby na krótko w uroczy region Włoch-
Piemont!
Jakie kuchenne czary mary :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-) rewelacyjne danie, jestem pod wrażeniem :-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję Marzenko!
Usuń