Rosół z kaczki ,Honoraty




Kochani, dziś jest bardzo chłodno i bardzo wietrznie, coś mnie jednym słowem rozbiera!
Postanowiłam udać się w podróż zupełnie niedaleko, do jednej z podkarpackich malutkich miejscowości oddychających świeżym powietrzem z lasu...do miejscowości pachnących przestrzenią, do ciszy, w której słychać jak spada jesienny liść...


Byłam z wizytą u Honci, które mnie obdarowała KACZUCHĄ, postanowiłam się wzmocnić, jak robiono to dawniej.
Kaczusia biegała sobie w całkowitej wolności, nie była zamykana, żyła swoim własnym życiem i oddychała świeżym , podkarpackim powietrzem. Jednym słowem dostałam od Honki prawdziwą, zdrową i wypasioną kaczkę ze wszystkimi akcesoriami ! To prawdziwy rarytas!
Zrobimy rosół z  kaczuchy!


Składniki
  • porcja rosołowa kaczuchy + pierś z kaczuchy
  • marchewka
  • seler naciowy
  • czosnek
  • opalona cebula
  • ESTRAGON SKWORCU
  • PIEPRZ ZIOŁOWY SKWORCU
  • zielona natka selera
  • sól
  • woda zródlana- ja mam od babci z Grabin/podkarpackie

Przygotuj porcję kaczki , dokładnie ją umyj.


Do garnka z grubym dnem włóż kaczuszkę .Dolej wody.
Dodaj łyżkę estragonu Skworcu.



Nastęnie opal cebulę nad ogniem i wraz z marchewką, selerem i czosnkiem dodaj do garnka.



Następnie dodaj pół łyżki pieprzu ziołowego Skworcu.


Na koniec dodaj zieloną natkę selera, posól.
Zamknij garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu.

Międzyczasie ugotuj makaron typu krajanka.
Rozłóż makaron na talerze.


Rozlej rosół i podawaj na rozgrzanie i dobre samopoczucie.


Mój rosołek i rosołek Honci- z kaczuchy, która żyła na wolności.

Udana podróż na wieś, gdzie święty spokój, wspaniali ludzie i dobre samopoczucie!


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!