Rosół z kaczki ,Honoraty
Kochani,
dziś jest bardzo chłodno i bardzo wietrznie, coś mnie jednym
słowem rozbiera!
Postanowiłam
udać się w podróż zupełnie niedaleko, do jednej z podkarpackich
malutkich miejscowości oddychających świeżym powietrzem z
lasu...do miejscowości pachnących przestrzenią, do ciszy, w której
słychać jak spada jesienny liść...
Byłam
z wizytą u Honci, które mnie obdarowała KACZUCHĄ, postanowiłam
się wzmocnić, jak robiono to dawniej.
Kaczusia
biegała sobie w całkowitej wolności, nie była zamykana, żyła
swoim własnym życiem i oddychała świeżym , podkarpackim
powietrzem. Jednym słowem dostałam od Honki prawdziwą, zdrową i
wypasioną kaczkę ze wszystkimi akcesoriami ! To prawdziwy rarytas!
Zrobimy
rosół z kaczuchy!
Składniki
- porcja rosołowa kaczuchy + pierś z kaczuchy
- marchewka
- seler naciowy
- czosnek
- opalona cebula
- ESTRAGON SKWORCU
- PIEPRZ ZIOŁOWY SKWORCU
- zielona natka selera
- sól
- woda zródlana- ja mam od babci z Grabin/podkarpackie
Przygotuj
porcję kaczki , dokładnie ją umyj.
Do
garnka z grubym dnem włóż kaczuszkę .Dolej wody.
Dodaj
łyżkę estragonu Skworcu.
Nastęnie
opal cebulę nad ogniem i wraz z marchewką, selerem i czosnkiem
dodaj do garnka.
Następnie
dodaj pół łyżki pieprzu ziołowego Skworcu.
Na
koniec dodaj zieloną natkę selera, posól.
Zamknij
garnek i gotuj kilka godzin na bardzo małym ogniu.
Międzyczasie
ugotuj makaron typu krajanka.
Rozłóż
makaron na talerze.
Rozlej
rosół i podawaj na rozgrzanie i dobre samopoczucie.
Mój
rosołek i rosołek Honci- z kaczuchy, która żyła na wolności.
Udana
podróż na wieś, gdzie święty spokój, wspaniali ludzie i dobre
samopoczucie!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!