Zapiekanka ziemniaczana nienudna
WITAJCIE!
Pamietacie
bazę piemoncką pod dosłownie wszystko? JEST TUTAJ!
Znalazła
ona swoje zasotosowanie zupełnie nieoczekiwanie.
Mając
TAKĄ bazę możecie ..nie obawiać się gości niezapowiedzianych.
Albo
takich , którzy wpadną za godzinkę.
U
mnie była taka akcja...
Składniki
na mega pyszne i zdrowe danie, sycące, nienudne, po prostu dobre!Z kieliszkiem dobrego piemonckiego wina...
Pierwszym składnikiem jest oczywiście BAZA
Dodatkowo
-ziemniaki
pokrojone w talarki
-groszek
z puszki
-tarty
parmezan
-bazylia
-oliwa
z oliwek
-kuchmistrz
od Skworcu zamiast soli + przyprawa suszone pomidory z czarnuszką i
czosnkiem niedzwiedzim, również od Skworcu
Pokrój
ziemniaki w talarki, wsyp do miski, wymieszaj z przyprawami Skworcu,
dodaj oliwy z oliwek, wymieszaj. Dodaj groszek z puszki, wymieszaj .
Następnie
dodaj piemonckiej bazy, która zawiera już wszystko.
Delikatnie
połącz skladniki.
Brytfanne
Toscana wysmaruj maslem i wyłóż do niej ziemniaki z nasza bazą.
Zetrzyj na wierzch parmezan, polej oliwą z oliwek i dodaj listki
bazylii.
Do
piekarnika na 200 stopni. Piekłam około pół godziny, gdyż
odmiana ziemniaków, które są u mojej babci, jest dość krucha i
szybko się piecze.
Zresztą mogę zapewnić, że brytfanna Toscana w
jakiś sposób skraca czas tak pieczenia jak duszenia!
Zdjęcie
gotowego dania jest zupełnie nieoddające prawdziwego wyglądu,
smacznego i kolorowego gdyż było już ciemno, aparat
kieszonkowy.....i nie mogę się doczekać kiedy odbiore z naprawy
obiektyw.
Kolacja
była pyszna, dodatek parmezanu dodaje szykowności i elegancji
zupełnie zwykłej ziemniaczanej zapiekance!
Smacznego
!
trzeba szykowac bazę to jedzonko można zrobic raz,dwa,trzy
OdpowiedzUsuńdokładnie.
Usuń