Cannelloni
Zabiorę
Was dzisiaj w Region włoski Emilia Romagna.
Będziemy
robili cannelloni!
Istnieje wiele różnych przepisów na nadzienie
cannelloni- co region to inny przepis, co dom to inny smak. Dziś
jednak zmodyfikuję klasykę z regionu Emilia Romagna i podam typowe
cannelloni ze szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę
suszonych pomidorów!
Kuchnia
włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca tak smakiem jak
orginalnością produktów.
Składniki
-cannelloni
-pomidory
z puszki- polpa di pomodoro
-szpinak-
u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach bio
- oliwa z oliwek
- suszone pomidory
- Czosnek
- sól,pieprz,bazylia liście
- biała kiełbasa parzona
- masło
- w razie potrzeby kasza manna błyskawiczna
- ketchup u mnie DWORSKI
- ser Grana Padano
- Edam Rycki w plastrach
- sos beszamelowy
- przyprawy Skworcu – przyprawa do Burrito oraz Karahi Chicken Masala
Wykonanie
Do
niskiego rondla lub na patelnię z pokrywą wlej oliwę z oliwek.
Doprowadz do wrzenia . Obierz i pokrój czosnek, pomidory suszone
oraz bazylię.
Wsyp na oliwę i lekko podsmaż. Nie za mocno. To
raczej ma się dusić.Przykryj.
Po
chwili dodaj pomidory z puszki- polpa di pomodoro. Wymieszaj,
przykryj , duś.Niech to wszystko soba przejdzie, niech się
zaromatyzuje.
Następnie
sprawdz smak i dodaj Karahi Chicken Masala Skworcu oraz przyprawę do
Burrito w ilości po pół płaskiej łyżeczki, nie więcej.
Przyprawy
są bardzo aromatyczne.
- Dodaj
dość sporo szpinaku mrożonego, gdyż to on będzie stanowił
między innymi nasze nadzienie.
To
danie jest bardzo wykwintne, soczyste i eleganckie.Mała porcja
wystarczy aby zachwycić naszych gości. Jeśli uzyjemy składników
orginalnych i bardzo dobrej jakości , wydobędziemy z naszych
cannelloni to co najlepsze!
Ale
wracając...
Odkrywamy
nasze nadzienie i mieszamy.
Odstawiamy na bok. Na druga patelnię
dajemy trochę masła.
Kiełbasę
białą parzoną pozbawiamy osłony i kroimy na kawałeczki,
podsmażamy na maśle.
Dodajemy
do szpinaku.
Przykrywamy
i dusimy jeszcze trochę.
Następnie wsypujemy, jeśli to koniecznie,
trochę kaszy manny błyskawicznej. Mieszamy i odstawiamy ,aż się
schłodzi. Ja zawsze takie nadzienie szpinakowe robię dzień
wcześniej, gdyż fajnie się przegryzie i jest już gotowe do
wypełnienia rurek.
Jeśli
kawałki kiełbaski są zbyt duże ,to możemy potraktować je zwykłym
ubijakiem do ziemniaków!
Jeśli farsz jest zbyt rzadki, to póki gorący należy troszkę zagęścić, czym? Kaszą manną błyskawiczną!
Napełniamy surowe rurki nadzieniem. Ja robie to dekoratorem bez końcówki, bo ma duży otwór.
Napełniamy surowe rurki nadzieniem. Ja robie to dekoratorem bez końcówki, bo ma duży otwór.
Do
zapiekania cannelloni,użyję po raz pierwszy brytfanny Florina ,ona jest z
pokrywą, więcej o niej znajdziecie TUTAJ
Zazwyczaj
cannelloni zapiekałam w naczyniach bez pokrywy, przez co musiałam
dawać więcej sosu, żeby mi się górna warstwa nie spiekła i
musiałam uważać , co chwilkę sprawdzać, wyłączać górną
grzałkę, majstrować przy temperaturze. A tak to postanowiłam
zrobic test brytfanny Toscana również do cannelloni.
Rozgrzałam
brytfannę leciutko i położyłam kawałek masła , chodziło mi o to
aby się rozpuściło.Nie smarowałam brytfanny surowym masłem, bo i
tak się rozpuści. Rozpuszczonym masłem opędzlowałam swoja
brytfannę i po krzyku. Odstawiłam na bok. Nadziałam rurki i
wlożyłam do brytfanny.
Teraz
zabieramy się za sos, w którym będziemy zapiekać.Uzyjemy
koncentratu pomidorowego DWORSKI, musimy mieć pewność, żeby nasz
sos miał idealny smak, nie może być absolutnie kwaśny!
Do
rondelka włóż kawałek masła, roztop.
Dwie łyżki koncentratu
pomidorowego DWORSKI rozpuść w gorącej wodzie, wlej do rondelka ,
dodaj przypraw Skworcu i listki bazylii.
Pod przykryciem doprowadz do
wrzenia, sprawdz smak. Wyłącz. Właściwie już wszystko gotowe.
Włącz
piekarnik na 200 stopni.
Przygotuj
sos beszamelowy .
JAK
ZROBIĆ SOS BESZAMELOWY ?
SKŁADNIKI:
− 500 ml mleka
− łyżka masła
− 3 łyżki mąki
− listek laurowy
− 4 ziarna ziela angielskiego
− sól
− pieprz
− gałka muszkatołowa
− 500 ml mleka
− łyżka masła
− 3 łyżki mąki
− listek laurowy
− 4 ziarna ziela angielskiego
− sól
− pieprz
− gałka muszkatołowa
SPOSÓB
PRZYRZĄDZENIA:
Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, ostudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką. Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.
Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, ostudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką. Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.
Na
rurki wlej najpierw sos czerwony.
Zetrzyj po wierzchu ser grana
padano. Albo parmezan. Jeśli nie masz- na pewno nic się nie stanie.
Poukładaj
na wierzchu sera edama Ryckiego w plasterkach, otuli on nasze
rureczki podczas zapiekania i nada łagodnego smaku ale z
charakterem.
Jeśli nie dawałeś Parmezanu czy Grana Padano ,to daj
więcej Edama Ryckiego.
Polej
szybko beszamelem, lubi sobie zastygać z takim nieestetycznym
kożuchem.
Zamknij
pokrywę i do piekarnika.
Jedni
zapiekają 30 minu inni nawet 40. Ja nie mam czasu, ja to widzę na
oko. Albo trzymam się zalecenia producenta cannelloni podanej na
opakowaniu.
Po
zapieczeniu, wyłącz peikarnik i zostaw jeszcze na 10 minut bez
odkrywania ich, niech zacznie ładnie tężeć.
To
rodzaj dania , które musi sobie po prostu poleżeć i nie jest
serowane szybko i na bardzo gorąco. Nadzienie szpinakowe potrafi
poparzyć.
Do
naszych cannelloni pasuje idelanie białe wino Chardonnay lub
Verdicchio dei colli di Jesi.
Smacznego
!
Oj Kasiu jak ja lubię to danie :-) bardzo ciekawy farsz :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Aż zrobiłam się głodna jak tak patrze na te zdjęcia :P
OdpowiedzUsuń