Tort miodowy



To chyba najprostszy tort urodzinowy , który może być również bożonarodzeniowym ciastem. Zrobicie go do południa i już wieczorem można go rozkroić!
Szczerze polecam bo masa to nic innego jak kasza manna, inaczej grysik.

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g margaryny
Wykonanie:
Roztop w rondelku miód, margarynę oraz cukier.



Wystudz i połącz ze pozostałymi składnikami w robocie lub ręcznie.


 Podziel ciasto na trzy równe części .


 Rozwałkuj, piecz każdy blat osobno, w okrągłej tortownicy około 15 minut.



 To będzie zależało od piekarnika. Sprawdzaj! Temperatura nie wyższa niż 180 stopni.

Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki kopiaste kaszy manny
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy


Polewa
-około 3 łyżek margaryny
-2 łyżki cukru
-1 łyżka wody
-3 łyzki kakao
-Toblerone Fruit/Nuts oraz Toblerone mleczna z nugatem migdałowym i miodem – jako dodatek do polewy i jako pyszna chrupiąca posypka i dekoracja
-garść zblenderowanych orzechów włoskich


Wykonanie:
Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną . Intensywnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Jeśli takowe się pojawią można zmiksowac blenderem. Ja jak mleko zaczęło się gotować włączyłam mikser i miksując powoli dodawałam kaszę mannę. Grudek ani śladu. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta.


Gotujemy polewę. Roztapiamy w garnuszku wszystkie składniki i mieszamy ,aż się ładnie połączą. Dodajemy kawałek Tablerone .




Polewamy placka. Kroimy drobno Toblerone i posypujemy wierzch polewy, tak samo czynimy z orzechami włoskimi.





RADA
Nie dodawajcie więcej niż 4 łyżki kaszy manny. Bo wyjdzie guma nie krem grysikowy.


Smacznego !



Komentarze

  1. Kasiunia takie pyszności o tak późnej porze, oj i jak ja dzisiaj zasnę :-) torcik wspaniały :-) bardzo lubię taką masę z kaszy manny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i jeszcze moje ulubione Toblerone, mega ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy najprostszy ale na pewno jeden z najładniejszych! :) super smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekolada Toblerone jest przepyszna! :) Wczoraj robiłam z nią deser :) Twój tort wygląda na mega smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda znakomicie :) Bardzo lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!