Tort miodowy
To
chyba najprostszy tort urodzinowy , który może być również
bożonarodzeniowym ciastem. Zrobicie go do południa i już wieczorem
można go rozkroić!
Szczerze
polecam bo masa to nic innego jak kasza manna, inaczej grysik.
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 50 g margaryny
Wykonanie:
Roztop
w rondelku miód, margarynę oraz cukier.
Wystudz i połącz ze
pozostałymi składnikami w robocie lub ręcznie.
Podziel ciasto na
trzy równe części .
Rozwałkuj, piecz każdy blat osobno, w okrągłej
tortownicy około 15 minut.
To będzie zależało od piekarnika.
Sprawdzaj! Temperatura nie wyższa niż 180 stopni.
Masa:
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki kopiaste kaszy manny
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
Polewa
-około
3 łyżek margaryny
-2
łyżki cukru
-1
łyżka wody
-3
łyzki kakao
-Toblerone Fruit/Nuts oraz Toblerone mleczna z nugatem migdałowym i miodem – jako dodatek do polewy i jako pyszna chrupiąca
posypka i dekoracja
-garść
zblenderowanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną . Intensywnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Jeśli takowe się pojawią można zmiksowac blenderem. Ja jak mleko zaczęło się gotować włączyłam mikser i miksując powoli dodawałam kaszę mannę. Grudek ani śladu. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta.
Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną . Intensywnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Jeśli takowe się pojawią można zmiksowac blenderem. Ja jak mleko zaczęło się gotować włączyłam mikser i miksując powoli dodawałam kaszę mannę. Grudek ani śladu. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta.
Gotujemy
polewę. Roztapiamy w garnuszku wszystkie składniki i mieszamy ,aż
się ładnie połączą. Dodajemy kawałek Tablerone .
Polewamy
placka. Kroimy drobno Toblerone i posypujemy wierzch polewy, tak samo
czynimy z orzechami włoskimi.
RADA
Nie
dodawajcie więcej niż 4 łyżki kaszy manny. Bo wyjdzie guma nie
krem grysikowy.
Smacznego
!
jezusicku jakie pyszności
OdpowiedzUsuńTak prosty że w szoku byłam !
UsuńKasiunia takie pyszności o tak późnej porze, oj i jak ja dzisiaj zasnę :-) torcik wspaniały :-) bardzo lubię taką masę z kaszy manny :-)
OdpowiedzUsuńKasza manna, u nas się mówi GRYSIK ahahha
UsuńWygląda wspaniale i jeszcze moje ulubione Toblerone, mega ^^
OdpowiedzUsuńFakt, Toblerone jest wyjątkowe!
UsuńNie wiem czy najprostszy ale na pewno jeden z najładniejszych! :) super smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziekuje!
UsuńCzekolada Toblerone jest przepyszna! :) Wczoraj robiłam z nią deser :) Twój tort wygląda na mega smaczny :)
OdpowiedzUsuńdziękuje jest ...był pyszny, blyskwiczny
UsuńMmm, wygląda znakomicie :) Bardzo lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest genialny!
Usuń