Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i parmezanem


To będzie polska,najzwyklejsza i aromatyczna zapiekanka ziemniaczana.Ale również zapiekanka, któą serwuje się we Włoszech z białą kiełbaską właśnie. Ta będzie z polskich ziemniaczków mojej babci.

Składniki
-ziemniaki
-marchewka
-przyprawy Skworcu- liście kolendry, pieprz ziołowy,papryka płatki zielone, cebula suszona płatki, suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką,

-suszone pomidory wraz z olejem Ole!


-biała kiełbasa
-ser żółty w kawałeczkach
-parmezan

Połóż brytfanne Toscana na palniku i roztop masło. 

Dodaj marcheweczkę pokrojoną w kostkę. Przykryj i duś trochę.
Następnie dodaj do marchewki przypraw Skworcu suszonej cebuli, zielonej papryki.



Obierz ziemniaki pokrój na cząstki, dodaj suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, nastęnie kolendry Skworcu.


Następnie pokrój drobno suszone pomidory Ole i dodaj do ziemniaków, dodaj również olej z przyprawami. Dodaj liście kolendry, wymieszaj. I ziemniaki dodaj do marchewki, wymieszaj.

Pokrój kiełbaskę w kawałki dodaj do całości i pokrój ser żółty w kawałki, dodaj na wierzch.


Zamknij brytfannę Toscana. I włóż do piekarnika na 200 stopni.
Upiecz aż ziemniaki będą miękkie.


Podawaj z ulubiona sałatką. Posyp parmezanem.




Smacznego !




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!