Chleb orkiszowy z ziarnami
Kolejny
chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą
mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia.
Idealny chleb, syty i chrupiący.
Składniki
-500
g mąki orkiszowej typ 650 MŁYN KOPYTOWA
-250
g mąki pszennej graham typ 1850 MŁYN KOPYTOWA
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 MŁYN KOPYTOWA
- 250 g ziaren prażonych od ZIARENKOWO – Słoneczne Pola, Piekło Niebo, Euforia.
-300
ml ciepłej wody
-25
g świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłego
mleka z łyżeczką cukru
-sól
-3
łyżki oliwy z oliwek
Przygotować
drożdże, odważyć mąki i wymieszać je razem.
Odważyc
mieszankę ziaren tak by było ok.250 g.
wymieszać
z mąką.
Dodać
sól, oliwę z oliwek, drożdże, wodę.
I
wymieszać za pomocą robota lub drewnianą łyżką. Ciasto jest
luzne.
Przygotować
keksówki.
Wyłożyć
papierem.
Nałożyć
do keksówek masy chlebowej, przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Posmarować lekko chleb oliwą z
oliwek i włożyć do piekarnika na około 200 st. Piec mniej więcej
godzinkę zaglądając od czasu do czasu, jeśli zachodzi taka
potrzeba to wyłączyc górną grzałkę.
Po
upieczeniu wyjąć na poskładaną kilkakrotnie ściereczkę kuchenną
lub specjalny stojak. Ostukać. Jeśli chleb wyda głuchy dzwięk-
jest upieczony na cacy.
Smacznego
!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!