Gulasz wołowy
Gulasz wołowy jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pieczonych ziemniaków..jest również pyszny da solo z chlebem.
Składniki
- * ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k
- * 4 cebule
- * 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
- * 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego
- * 3 łyżki oleju
- * 1 czubata łyżka masła
-
Etapy przygotowania
Mięso
umyć, pokroić w dość
dużą kostkę lub paski. Cebule obrać, pokroić w półplasterki -
objętościowo cebuli powinno być m/w tyle co mięsa. Marchewki
umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej,
partiami smażyć mięso do zrumienienie - nie kłaść naraz zbyt
dużo aby ładnie się rumieniło. Zrumienione przekładać do
rondla. Gdy całe jest już usmażone, na patelnię wkładamy masło,
wsypujemy paprykę i mieszamy aby nieco rozpuściła się w tłuszczu,
dodajemy cebulę i smażymy mieszając, aż się nieco zrumieni.
Dolewamy jeszcze ok. 2 szkl. wody, dodajemy marchewkę, i dusimy na
małym ogniu ok. 1 godz.. Po tym czasie dodajemy pieprz, estragon ,
przyprawę do wołowiny i dusimy dalej jeszcze ok. 1 godz. aż mięso
będzie mięciutkie.
Na koniec doprawiamy solą. Duża ilość cebuli
. Możemy zagęścić mąką razową. Dodajemy śmietany jeśli
lubimy. I gulasz gotowy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!