Tort na zakończenie roku
Zrobiłam
tort na zakończenie roku, potrzebowałam czegoś bardzo szybkiego,
dobrego, odświętnego ale nie trudnego i aby nie było dużo
pracy...w końcu mam leżeć w łóżku i się wygrzewać a nie po
kuchni latać...
Dlatego
też...
Ciasto:
- 4 szklanki mąki ekologicznej pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 2 jaja
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3 łyżki miodu Orzech
- 1 szklanka cukru-niecała
- 50 g margaryny
Wykonanie:
W rondelku roztapiamy miód, margarynę i cukier.
W rondelku roztapiamy miód, margarynę i cukier.
Studzimy i łączymy
z pozostałymi składnikami i zagniatamy.
Jeśli damy gorący miód
itd. to się nam to będzie okropnie lepiło. Jeśli się lepi to
dodać mąki. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy każdy blat
15-20 minut w 180°C.
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki kopiaste kaszy manny Skworcu
- 100 g masła
- 1.5 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Dodatkowo
powidła śliwkowe , u mnie Orzech
Wykonanie:
Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym,
Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym,
kiedy zaczyna wrzeć dodajemy
kaszę manną Skworcu.
Intensywnie mieszamy,
aby uniknąć powstania grudek. Można użyć blendera ręcznego,
masa będzie aksamitniejsza. Po trzech minutach gotowania dodajemy
masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dwa blaty smarujemy grubo powidłem śliwkowym Orzech.
Jeszcze
ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta posmarowane powidłem.
Na wierzch dajemy polewę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi Skworcu oraz podwójnym batonem czekoladowym Daim ,pokrojonym drobniutko.
Wcześniej je prażymy na patelni uważając aby się nam nie spaliły.Studzimy i do lodówki .
Smacznego
!
Fantastyczny ten tort, idealny na zakończenie roku :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! I pewnie tak samo smakuje... :)
OdpowiedzUsuń