Kurczę pieczone z warzywami




Moi Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość. Ale jak się ma szczęście i dostęp do takiej prawdziwej kury..to robi się ją z prawdziwym namaszczeniem. Ogólnie na Sycylii kurczaka się jada raz na tydzień, nadzianego gałązkami rozmarynu i z rożna. Jeśli jednak ma się takiego kurczaka orginalnego , to się go robi w domu, z piekarnika w towarzystwie- albo mieszanki warzyw albo samych ziemniaków. My sobie dziś zrobimy ćwiartki kurczaka z warzywami Iglotex
W piekarniku tradycyjnie, aby nic nam z tego dobra nie uciekło. Dlatego po raz kolejny, do mojego dania użyję brytfanny Toscana Toscana od Florina

Ćwiartki kurczaka zakupione były w sklepie,ale mimo iż pani zapewniała, iż są świeże, poszłam za radą sycylijskiej teściowej i włożyłam je na noc do zamrażarki. Na drugi dzien wyciągnęłam i gdy się rozmroziły , ściągnęłam z nich „wierzchnią skórę”. Teściowa mówiła zawsze, że jak się nie wie skąd pochodzi kura, to trzeba ją przemrozić i ściągnąć tę skórę z wierzchu , bo to sam tłuszcz .

Składniki na nasze typowo niedzielne sycylijskie danie to
  • ćwiartki z kurczaka porządnie przemrożone
  • warzywa na patelnie po włosku Iglotex
  • oliwa z oliwek Olitalia
  • vinaigrette Monini Arancia e Lime
  • papryka płatki zielone tutaj Skworcu
  • przyprawa do Fajity tutaj Skworcu
  • liście kolendry tutaj Skworcu
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • Oliwki zielone Serpis Serpis
  • parmezan

Wykonanie jest proste, a efekt pyszny!


Pozbaw ćwiartek z kurczaka skóry i przygotuj marynatę.
Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw Skworcu, dodaj sól oraz vinaigrette Monini.


Dolej oliwy z oliwek.



Wymieszaj bardzo dobrze, odstaw na 5 minut.
Wysmaruj kurczaka marynatą, odstaw na godzinkę.


Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.


Tak przygotowanego i przegryzionego kurczaka przełóż do brytfanny i posyp tymiankiem.



Do miski ,w której się marynował kurczak, jako , że zostalo trochę marynaty, wsyp warzywa na patelnie po włosku Iglotex i wymieszaj dokładnie. 


Dołóż do kurczka i delikatnie wymieszaj wszystko i poukładaj jak należy.


Jeśli chcesz dolej około pół szklanki wody.
Zamknij pokrywę- lepiej dusić pod przykryciem.
Włóż do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około godzinkę, można więcej. To zależy od brytfanny i piekarnika.
Wyłóż na talerze, posyp tymiankiem. 


Zetrzyj sporo parmezanu po wierzchu. Dodaj oliwki Serpis.


I sycylijskie danie mojej teściowej gotowe. 



Im dłużej kurczak się marynuje tym lepiej smakuje. Jest kruchy i nie jest suchy. 


Dodatek warzyw z patelni po włosku Iglotex, dodatkowo przywołał wspomnienia pochodzące z kraju, gdzie natura ma pierwszeństwo i nadał całości śródziemnomorskiego charakteru.



Smacznego !


Komentarze

  1. Pieknie, zdrowo, kolorowo, aż chce się jeść!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i kolorowy ten Twój kurczaczek. Wpraszam się na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!