Kurczę pieczone z warzywami
Moi
Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to
widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy
rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość. Ale
jak się ma szczęście i dostęp do takiej prawdziwej kury..to robi
się ją z prawdziwym namaszczeniem. Ogólnie na Sycylii kurczaka się
jada raz na tydzień, nadzianego gałązkami rozmarynu i z rożna.
Jeśli jednak ma się takiego kurczaka orginalnego , to się go robi
w domu, z piekarnika w towarzystwie- albo mieszanki warzyw albo
samych ziemniaków. My sobie dziś zrobimy ćwiartki kurczaka z
warzywami Iglotex
W
piekarniku tradycyjnie, aby nic nam z tego dobra nie uciekło.
Dlatego po raz kolejny, do mojego dania użyję brytfanny Toscana Toscana od Florina
Ćwiartki
kurczaka zakupione były w sklepie,ale mimo iż pani zapewniała, iż
są świeże, poszłam za radą sycylijskiej teściowej i włożyłam
je na noc do zamrażarki. Na drugi dzien wyciągnęłam i gdy się
rozmroziły , ściągnęłam z nich „wierzchnią skórę”.
Teściowa mówiła zawsze, że jak się nie wie skąd pochodzi kura,
to trzeba ją przemrozić i ściągnąć tę skórę z wierzchu , bo
to sam tłuszcz .
Składniki
na nasze typowo niedzielne sycylijskie danie to
- ćwiartki z kurczaka porządnie przemrożone
- warzywa na patelnie po włosku Iglotex
- oliwa z oliwek Olitalia
- vinaigrette Monini Arancia e Lime
- papryka płatki zielone tutaj Skworcu
- przyprawa do Fajity tutaj Skworcu
- liście kolendry tutaj Skworcu
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- Oliwki zielone Serpis Serpis
- parmezan
Wykonanie
jest proste, a efekt pyszny!
Pozbaw
ćwiartek z kurczaka skóry i przygotuj marynatę.
Do miseczki
wsyp po łyżeczce przypraw Skworcu, dodaj sól oraz vinaigrette
Monini.
Dolej oliwy z oliwek.
Wymieszaj
bardzo dobrze, odstaw na 5 minut.
Wysmaruj
kurczaka marynatą, odstaw na godzinkę.
Dodaj
ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Tak
przygotowanego i przegryzionego kurczaka przełóż do brytfanny i
posyp tymiankiem.
Do
miski ,w której się marynował kurczak, jako , że zostalo trochę
marynaty, wsyp warzywa na patelnie po włosku Iglotex i wymieszaj
dokładnie.
Dołóż do kurczka i delikatnie wymieszaj wszystko i
poukładaj jak należy.
Jeśli
chcesz dolej około pół szklanki wody.
Zamknij
pokrywę- lepiej dusić pod przykryciem.
Włóż
do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około godzinkę, można
więcej. To zależy od brytfanny i piekarnika.
Wyłóż
na talerze, posyp tymiankiem.
Zetrzyj sporo parmezanu po wierzchu.
Dodaj oliwki Serpis.
I
sycylijskie danie mojej teściowej gotowe.
Im dłużej kurczak się
marynuje tym lepiej smakuje. Jest kruchy i nie jest suchy.
Dodatek
warzyw z patelni po włosku Iglotex, dodatkowo przywołał wspomnienia
pochodzące z kraju, gdzie natura ma pierwszeństwo i nadał całości
śródziemnomorskiego charakteru.
Smacznego
!
Pieknie, zdrowo, kolorowo, aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
DZIĘKUJĘ!
UsuńPyszny i kolorowy ten Twój kurczaczek. Wpraszam się na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńdzi€kuj€, zapraszam!
Usuń