Wątróbka grillowana , z jabłkami



Szary dzień i zimny. Za oknem jakby miał spaść śnieg za chwilkę. Postanowiłam zrobić obiad zdrowy, kolorowy, który przywoła lato. Bo letnie wieczory to grill na świeżym powietrzu. To bogactwo witamin ukrytych w kolorowych sałatkach.
Dlatego zrobimy dziś grillowaną wątróbkę, bo taka jest 100 razy zdrowsza od tej smażonej na głębokim oleju z cebulką. Będzie miała bardzo delikatny i wykwintny smak- dodamy jabłek- koniecznie Szarej Renety.

Składniki
-wątróbka- u mnie z indyka
-3 duże jabłka Szara Reneta
-świeży tymianek
-przyprawa Kamis – młynek Przyprawa do kurczaka
-garść sałatki- u mnie rukola, botwinka,pomidorek koktajlowy

Zabieramy się za grillowanie. Do tej operacji użyłam  patelni grillowej marki Florina z kolekcji Gardino   


A nawiasem mówiąc w moim ulubionym śliwkowym kolorze, z licencjonowaną powłką Teflon Select. Posiada ona żebrowane dno, co pozwala na smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu, bądz bez tłuszczu kompletnie.


Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy umyte wcześniej i pozbawione błon ,zrostów i wszystkiego co nam się nie podoba, wątróbki. 


Do przewracania używamy drewnianej łopatki. Grillujemy do momentu ,aż wątróbka będzie gotowa.Te białe kropki to sól morska- bez obaw. Używam w kuchni soli morskiej na co dzień.


 Obieramy jabłka i kroimy w małe kawałki, dodajemy do naszej wątróbki. Mieszamy łopatką.

Całość posypujemy przyprawą do kurczaka z młynka Kamis- mieszamy. 

Możemy dodać 2 łyżki wody, wtedy jabłka zaczną parować i puszczać sok. I o ten sok nam chodzi. Dopiero wtedy, po pojawieniu się soku, dodajemy ok. 2 łyżek oliwy z oliwek Olitalia. Bo to ma być teraz duszenie, a nie smażenie.


Cóż za zapach,aromat! Tego trzeba spróbować! Śródziemnomorskie grillowanie w polskiej kuchni na 11 piętrze!
Wykładamy szybko wątróbkę na talerz, dodajemy sałatki , którą skrapiamy oliwa z oliwek. Dodajemy glassy sojowej Ponti. Bez obaw , fantastycznie komponuje się z przyprawą do kurczaka, z rukolą i botwinką, jabłkiem oraz wątróbką.



Gotowe!

Smacznego !




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!