Wątróbka grillowana , z jabłkami
Szary
dzień i zimny. Za oknem jakby miał spaść śnieg za chwilkę.
Postanowiłam zrobić obiad zdrowy, kolorowy, który przywoła lato.
Bo letnie wieczory to grill na świeżym powietrzu. To bogactwo
witamin ukrytych w kolorowych sałatkach.
Dlatego
zrobimy dziś grillowaną wątróbkę, bo taka jest 100 razy zdrowsza od tej
smażonej na głębokim oleju z cebulką. Będzie miała bardzo
delikatny i wykwintny smak- dodamy jabłek- koniecznie Szarej Renety.
Składniki
-wątróbka-
u mnie z indyka
-3
duże jabłka Szara Reneta
-świeży
tymianek
-przyprawa
Kamis – młynek Przyprawa do kurczaka
-garść
sałatki- u mnie rukola, botwinka,pomidorek koktajlowy
Zabieramy
się za grillowanie. Do tej operacji użyłam patelni
grillowej marki Florina z kolekcji Gardino
A nawiasem mówiąc w moim ulubionym śliwkowym kolorze, z
licencjonowaną powłką Teflon Select. Posiada ona żebrowane dno, co
pozwala na smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu, bądz bez
tłuszczu kompletnie.
Rozgrzewamy
patelnię grillową i kładziemy umyte wcześniej i pozbawione błon
,zrostów i wszystkiego co nam się nie podoba, wątróbki.
Do
przewracania używamy drewnianej łopatki. Grillujemy do momentu ,aż
wątróbka będzie gotowa.Te białe kropki to sól morska- bez obaw. Używam w kuchni soli morskiej na co dzień.
Obieramy jabłka i kroimy w małe kawałki,
dodajemy do naszej wątróbki. Mieszamy łopatką.
Całość
posypujemy przyprawą do kurczaka z młynka Kamis- mieszamy.
Możemy
dodać 2 łyżki wody, wtedy jabłka zaczną parować i puszczać sok.
I o ten sok nam chodzi. Dopiero wtedy, po pojawieniu się soku,
dodajemy ok. 2 łyżek oliwy z oliwek Olitalia. Bo to ma być teraz duszenie, a nie smażenie.
Cóż za
zapach,aromat! Tego trzeba spróbować! Śródziemnomorskie
grillowanie w polskiej kuchni na 11 piętrze!
Wykładamy
szybko wątróbkę na talerz, dodajemy sałatki , którą skrapiamy
oliwa z oliwek. Dodajemy glassy sojowej Ponti. Bez obaw ,
fantastycznie komponuje się z przyprawą do kurczaka, z rukolą i
botwinką, jabłkiem oraz wątróbką.
Gotowe!
Smacznego
!
Wspaniale podane :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńGratuluję :-) danie wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń