Świderki z sosem z boczniaków
Miałam
dzisiaj ochotę na grzybki. I sobie kupiłam boczniaki. Postanowiłam
zrobić makaron z sosem z boczniaków i parmezanem. Efekt zaskoczył
nawet mnie, bo myślałam, że dobry sos to pieczarki na przykład, a
tu taka niespodzianka. Boczniaki są super aromatyczne i przede
wszystkim większe niż pieczarki. Mnie smakuja bardziej !
Składniki
- makaron świderki- u mnie makaron Czaniecki z mąki z pełnego przemiału
- boczniaki
- śmietana 18% pół dużego kubka
- masło- duża łyżka
- świeży tymianek- trochę go postrzygłam
- cebula
- sól bądz kostka rosołowa grzybowa
- 3 łyżeczki mąki
- pieprz kolorowy ,zmieliłam bez pośrednio z młynka
- parmezan do potarcia
Do
głębokiego rondla dajemy masło i rozpuszczamy.
Dodajemy
cebulkę i tymianek.
Podsmażamy delikatnie.
Kroimy
boczniaki w mniejsze kawałki i paseczki, jak lubimy. Dodajemy.
Dusimy pod przykryciem. Solimy oraz dodajemy pieprz kolorowy.
Następnie mieszamy śmietanę z odrobinką wody i dodajemy do
grzybów. Przykrywamy. Dusimy około 10 minut. Nastęnie rozrabiamy
mąkę z wodą tak aby nie było grudek i dodajemy do całości. Teraz dajemy przypraw Skworcu - Karahi Chicken Masala oraz Pfeffer Gold.
Mieszamy aż powstanie aksamitna konsystencja, w razie gdy sos jest
za gęsty zawsze możemy dolać troszkę wody. Jeszcze pod koniec dodajemy świeżego tymianku.
Gotujemy
makaron świderki Czaniecki w osolonej wodzie, gdy gotowy,
przecedzamy.
Przelewamy
zimną wodą i natychmiast na talerze.
Polewamy sosem i grzybami,
posypujemy parmezanem.
Troszkę
tymianku po wierzchu.
Serwujemy jako samodzielne danie lub...z rybą.
Ale o tym w następnym poście .
Smacznego
!
Wystarczy, że gdzieś migną mi Twoje zdjęcia i od razy wiem, że to Twoje dzieło, nawet nie muszę patrzeć na podpis :)
OdpowiedzUsuńMają (potrawy i zdjęcia) to coś! :)
A boczniaki uwielbiam i też niedawno gościły na moim stole.
Dziękuję, pozdrawiam serdecznie!
Usuń