Świderki z sosem z boczniaków




Miałam dzisiaj ochotę na grzybki. I sobie kupiłam boczniaki. Postanowiłam zrobić makaron z sosem z boczniaków i parmezanem. Efekt zaskoczył nawet mnie, bo myślałam, że dobry sos to pieczarki na przykład, a tu taka niespodzianka. Boczniaki są super aromatyczne i przede wszystkim większe niż pieczarki. Mnie smakuja bardziej !

Składniki
  • makaron świderki- u mnie makaron Czaniecki z mąki z pełnego przemiału

  • boczniaki
  • śmietana 18% pół dużego kubka
  • masło- duża łyżka
  • świeży tymianek- trochę go postrzygłam
  • cebula
  • sól bądz kostka rosołowa grzybowa
  • 3 łyżeczki mąki
  • pieprz kolorowy ,zmieliłam bez pośrednio z młynka
  • parmezan do potarcia

Do głębokiego rondla dajemy masło i rozpuszczamy.
Dodajemy cebulkę i tymianek.

 Podsmażamy delikatnie.
Kroimy boczniaki w mniejsze kawałki i paseczki, jak lubimy. Dodajemy.


 Dusimy pod przykryciem. Solimy oraz dodajemy pieprz kolorowy. Następnie mieszamy śmietanę z odrobinką wody i dodajemy do grzybów. Przykrywamy. Dusimy około 10 minut. Nastęnie rozrabiamy mąkę z wodą tak aby nie było grudek i dodajemy do całości. Teraz dajemy przypraw Skworcu - Karahi Chicken Masala oraz Pfeffer Gold. 



Mieszamy aż powstanie aksamitna konsystencja, w razie gdy sos jest za gęsty zawsze możemy dolać troszkę wody. Jeszcze pod koniec dodajemy świeżego tymianku.

Gotujemy makaron świderki Czaniecki w osolonej wodzie, gdy gotowy, przecedzamy.

Przelewamy zimną wodą i natychmiast na talerze. 


Polewamy sosem i grzybami, posypujemy parmezanem.
Troszkę tymianku po wierzchu.

 Serwujemy jako samodzielne danie lub...z rybą. 


Ale o tym w następnym poście .

Smacznego !



Komentarze

  1. Wystarczy, że gdzieś migną mi Twoje zdjęcia i od razy wiem, że to Twoje dzieło, nawet nie muszę patrzeć na podpis :)
    Mają (potrawy i zdjęcia) to coś! :)

    A boczniaki uwielbiam i też niedawno gościły na moim stole.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!