Keks z olejem kokosowym




Nawet sobie nie wyobrażacie co ja przeżyłam przez ten konkretny keks. Naszło mnie na keks z maszyny do chleba. Przepis i składniki banalnie proste !
Do keksa wykorzystałam maszynę mojej bratowej oraz mieszankę keksową Skworcu



Oczywiście mąkę pszenną typ 500 Młyn Kopytowa


Trzymałam się idealnie miar i wag, włożyłam składniki do maszyny i niby za niecałe 2 godziny keks miał być gotowy.
Po godzinie nastąpiła przerwa w dostawie prądu. Maszyna to nie człowiek, zgłupiała totalnie . Gdy prąd przyszedł , wyskoczył jakiś paskudny error. Pod symbolem pisało, że maszyna musi odpocząć teraz godzinę zanim podejmie kolejna pracę. Masakra, pomyślałam, przecież ja mam tego jeszcze płynnego keksa w środku !
Zadecydowałam , że go wyciągnę ze środka i przełożę do keksówki i włożę do piekarnika. Może wyjdzie!
Wyszedł wyszedł , nie był puszysty i miękki ale taki bardziej zbity gdyż mieszanki keksowej było sporo.



 Ciasto maślane , pyszne, wyjątkowe ,posmarowałam olejem kokosowym. Wiem z czym się kojarzy słowo olej. Olej Kokosowy Zielony Nurt jest czysty, naturalny, otrzymywany z pierwszego tłoczenia, nierafinowany. Jest 100% olejem otrzymywanym z miąższu owoców palmy kokosowej. Sprowadzany jest bezpośrednio z zakątków dziewiczej Tajladnii.
Słowo olej kojarzy się z płynem, prawda?



Ze względu na cenne wartości, jakie posiada olej kokosowy warto na stałe wprowadzić go do naszej diety. Dzięki stałej konsystencji (przy przechowywaniu w temp. powyżej 25 stopni) nadaje się do smarowania pieczywa. Idealnie sprawdza się jako olej do smażenia, gdyż nie pali się, nie jełczeje, natomiast nadaje potrawom orientalny smak i aromat. 


Warto zastąpić nim tradycyjne oleje do smażenia, gdyż jest od nich dużo zdrowszy. Praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach. Dodatkowym atutem jest jego całkowita nietoksyczność dla ludzi. Więcej o tym cudownym oleju przeczytacie tutaj -  ZIELONY NURT OLEJ KOKOSOWY


Kromeczki mojego keksa, posmarowane olejem kokosowym Zielony Nurt nabrały tropikalnego charakteru i smaku. Ten stały olej jest przepyszny. Ma cudowne właściwiości. Zarówno w kuchni jak i w kosmetyce, poprzez medycynę ,zastosowanie jest szerokie.
Moja mama rozcięła sobie paskudnie palec. Smarowała olejem kokososwym Zielony Nurt. Rana zagoiła się o wiele szybciej. Można nim smarować dłonie, można go jeść na chlebie, można smarować skórę głowy i włosy. Zabija i neutralizuje wirusy , które powoduja grypę, opryszczkę, odrę, wiruysowe zapalenie wątroby typu C, SARS, AIDS.
Jego zastosowanie jest tak szerokie ...że tylko go mieć i stosować na sobie!



Smacznego !




Komentarze

  1. Olej kokosowy używam niemal codziennie, ale z keksem nigdy go nie łączyłam :P A keks, mimo takich przygód wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstyd się przyznać że ja go po raz pierwszy...a w tej kombinacji to dzielo sztuki ! keks wyszedł. Niski ale wyszedł...hahahahadziekuję

      Usuń
  2. Olej kokosowy jest w mojej kuchni od dawna i używam go do wielu potraw. A keksik ładnie wyszedł mimo wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moje peiryła pycha bo ta mieszanka keksowa jest również dobra...cium!

      Usuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!