Tiramisu




Przygotowałam najsłynniejszy włoski deser, którym zachwycają się ludzie na całym świecie.
Pochodzenie tego niebiańskiego deseru jest do dziś niejasne. Wiadomo, że TIRAMISU – tirami su, czyli poderwij mnie- pochodzi z Włoch, ale do dziś nie ustalono czy pochodzi on z okolic XV wieku, kiedy to rodzina Medici stała się wpływowa. Inni upierają się, że zostało zrobione specjalnie na przyjazd księcia Toskanii -Cosimo III -do Sieny. Inni znów twierdzą, że powstało podczas II wojny światowej ,kiedy to żołnierze włoscy przebywając w alianckiej niewoli , dostawali je w paczkach od rodzin.
Tiramisu – co region to przepis,rozmiar...i kształt!
Ale niezmienny pozostaje fakt, że jest to deser włoski, składający się z biszkoptów, serka mascarpone, likieru, kakao, espresso. Ja przygotuję klasyczne Tiramisu. 

Składniki
  • 400 g biszkoptów do tiramisu
  • 2 opakowania serka mascarpone po 250 g każdy
  • 3 jaja
  • 120 g cukru
  • mocna kawa z ekspresu lub moka około szklanki Irish Whisky Skworcu
  • - opcjonalnie -likier amaretto lub whisky jeśli lubisz, ja nie dałam- mój deser jedzą dzieci

Najpierw zaparz porządne espresso.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogel. 



Ubij białka na sztywno. Do białek dodaj kogel mogel, ubijaj delikatnie. Na koniec dodaj serki mascarpone, ubijaj delikatnie.
Krem ma być dość sztywny.


Łyżka ma stać!


Przygotuj naczynie , najlepiej szklane i kwadratowe. Nasącz kawą biszkopty z obu stron, szybko je obracając w kawie. Mają być tylko lekko wilgotne z obu stron, nie mają nasiąkać i pęcznieć!

Poukładaj warswę biszkoptów na dnie naczynia. Przykryj pierwszą warstwą kremu.


I znów biszkopty na wierzch.



Ostatnia warstwa kremu. I gotowe. 

Na samym końcu potrzep całość gorzkim kakao naturalnym.


Włóż do lodówki, najlepiej na noc.
Deser podajemy prosto z lodówki.




Smacznego !




Komentarze

  1. Cudowny, kremowy deser! Uwielbiam tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och cudowny deser,muszę sobie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tiramisu. Ten smak i kawowy aromat, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam w każdej możliwej wersji, to chyba mój ulubiony deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hehe....niezła akcja z tym konkursem, ale co to się ludzie żołądkują? Czy aż tak im zależy na wygranych? Ty sama wrzuciłaś linka, a mnie chyba chciano udowodnić kradzież bo wrzucono link do mojego bloga. Ale luz....potraktuję to jako reklamę. :))) Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ahhaha, no tak...Czasem lepiej powiedzieć PASS.. No widzisz...to pozytywne, bardzo pozytywne- reklama też się przyda .Faktycznie, czasem ludziska nie wiedzą co czynią..ale zachłanność bez własnego wkladu jest...przerażająca! Pozdrawiam i życzę słonecznego dzionka!

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!