Leszcz pieczony
Dziś
na obiadek zrobiłam...leszcza! Leszcz jest rybą słodkowodną, o
delikatnym, średnio ościstym ciele i chudym mięsie.
Można z niego przyrządzić wiele smacznych i tanich potraw. Leszcz doskonale nadaję się do gotowania, duszenia, pieczenia czy zapiekania. Leszcz ma białe, chude mięso.
Można z niego przyrządzić wiele smacznych i tanich potraw. Leszcz doskonale nadaję się do gotowania, duszenia, pieczenia czy zapiekania. Leszcz ma białe, chude mięso.
Ja mojego leszcze po prostu aromatycznie upiekę w brytfannie Toscana
marki Florina , o której pisałam już TUTAJ BRYTFANNA
Składniki
-leszcz
-pomarańczowy
vinaigrette
-oliwa
z oliwek
-natka
pietruszki do posypania
Wypatrosz
leszcza. Zalej go winegretem pomarańczowym.
Natrzyj
dokładnie pieprzem ziołowym ze wszystkich stron i w środku.
Potraktuj kolorowym pieprzem prosto z młynka. Posyp gotową
mieszanką- pomidor,szczypiorek,sól morska. Na zewnątrz i w środku
ryby.
Polej
oliwa z oliwek.
Nałóż
pokrywę na brytfannę Toscana i włóż do nagrzanego piekarnika ,
na 190 stopni, góra i dół. Piecz tak około pół godziny.
Po
czym wyłącz piekarnik i zostaw jeszcze chwilkę w środku.
Po
czym wyłóż na talerz. Podawaj z chlebem, lub ziemniaczkami z
piekarnika.
Ryba
upieczona w ten sposób i z taką kombinacją przypraw, traci
„mułowaty”posmak .
Smacznego
!
Tez często piekę leszcza, mój mąż je łowi
OdpowiedzUsuńwg mnie leszcz jest ryba bardzo ościstą.Jadlam też kiedyś leszcza wędzonego,byl duży i wtedy ości małych ma mniej ma tylko duże
OdpowiedzUsuń