Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej



Moi Drodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”.



Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił.
Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie.

Składniki dla 6 osób
  • 200 g suszonych grzybów
  • 1 rosołowa porcja warzyw – nie mając jej dodałam wysokiej jakości 9 składnikowe mrożonki warzywne. 1 opakowanie.
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • półtora litra wywaru mięsnego najlepiej z kości wołowych
  • pieprz
  • 200 g sera korycińskiego z czarnuszką Czesławy Zarzeckiej. O nim pisałam TUTAJ !
  • pęczek świeżego koperku do posypania
  • opcjonalnie grzanki

Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, aby usunąć np.piasek.


Moczymy na noc w niewielkiej ilości wody- ja użyłam wody zródlanej ze studni mojej babci.


Na drugi dzień wyjmujemy grzyby – wody nie wylewamy!
Grzyby kroimy na małe kawałki, paseczki. 

Mrożonki wsypałam do garnka i zalałam wodą. Niech się gotują pod przykryciem.


Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby. Całość dajemy do garnka z warzywami.Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby. 



Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą soba wzajemnie.Minimum 45 minut. Dosmaczamy hojnie pieprzem. Ja mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem.



pokrojony w kostkę. 


Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego z chrupiącą skórką.




Smacznego !


Komentarze

  1. Ale mega pyszna zupa ,slinotoku dostaję :) pysznosci, ksiązke tez posiadam, uwielabima przepisy p. Magdy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy proste, pyszne, nietuzinkowe! Pozdrawiam! a zupa no nie wiem jak to określićPYSZNA po prostu ! TEN ser to uczynił!

      Usuń
  2. ślina leci,gdzie ja znajde taki ser

    OdpowiedzUsuń
  3. Ser Koryciński "Swojski" można kupić prosto od producentki Czesławy Zarzeckiej tel.: 504 050 306 Serdecznie pozdrawiam i polecam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie...! I wtedy wiadomo, że od Niej on pochodzi !

      Usuń
  4. Niestety grzybów nie lubię, ale zupka prezentuje się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!