Kuchnia Podlasia- Ser Swojski Koryciński Czesławy Zarzeckiej
Zabiorę
Was dziś w podróż do Korycina! Na tym terenie Pani Czesława
Zarzecka produkuje od A do Z, światowej sławy Ser Swojski
Koryciński.
Ser
Koryciński „Swojski” –
to
produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w
północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin.
Powstała w XVI wieku wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy,
wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy
Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy.
Mieszkańcy
Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji serów od
Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 -
1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu.
Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w
okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe
i przekazała recepturę wyrobu sera miejscowej ludności.
Jest
to ser wart i reklamy i uwagi. Charakterystyczny jest kształt sera-
okrągly, nieco spłaszczony, z karbowaniami na brzegach..Te rowki to
ślad po tradycyjnych cedzakach, w których ser ocieka.
Młody jest
wilgotny, potem gdy dojrzewa, traci nieco wilgoć, nie tracąc smaku.
Świeży dojrzewa od 2 do 4 dni, leżakowany zaś od 5 do 14 dni, a
ser swojski dojrzały- powyżej 14 dni. Powinien być sprężysty , z
licznymi dziurkami w środku. Jakośc sera pochodzi z jakości
mleka.Korycińskie krowy wypasane są na pastwiskach co najmniej 150
dni w roku, a zimą trafiają do obory, dostają siano z czystych
okolicznych łąk.
Ser
ma średnicę około 30 cm a jego waga dochodzi nawet do ponad 3,5
kg. Na wyprodukowanie takiej ilości
sera potrzeba około 30 litrów mleka.
Ser
Koryciński „Swojski” jest doceniany nie tylko przez ludność
lokalną. Zyskuje coraz większe uznanie w Polsce i poza jej
granicami. Ciesząc się uznaniem klientów zdobył wiele
prestiżowych nagród, m.in. w 2004r. został uhonorowany Perłą w
konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaś w sierpniu 2012r. został zarejestrowany przez Komisję Europejską uzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin województwa podlaskiego, znajdujących się w powiecie sokólskim: gminy Korycin, Suchowola oraz Janów.
Więcej
o gospodarstwie oraz produkcji sera dowiecie się
TUTAJ O SERZE .
Ser
Koryciński Czesławy Zarzeckiej posiada
Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione
Oznaczenie Geograficzne.
„Ekipa
„ Pani Czesławy Zarzeckiej współpracowała również z Panią
Magdą Gessler przy realizacji jej nowej książki o produktach
regionalnych pt. "Smaczna Polska".
I
z tej to książki, w kolejnym poście przygotuję dla Was wspaniałą
zupę grzybową z serem korycinskim.
Ten ser jest rewelacyjny w smaku, polecam wszystkim :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie...!
Usuń