Kuchnia Podlasia- Ser Swojski Koryciński Czesławy Zarzeckiej



Zabiorę Was dziś w podróż do Korycina! Na tym terenie Pani Czesława Zarzecka produkuje od A do Z, światowej sławy Ser Swojski Koryciński.
Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Powstała w XVI wieku wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy, wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy. 


Mieszkańcy Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 - 1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu. Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe i przekazała recepturę wyrobu sera miejscowej ludności.


Jest to ser wart i reklamy i uwagi. Charakterystyczny jest kształt sera- okrągly, nieco spłaszczony, z karbowaniami na brzegach..Te rowki to ślad po tradycyjnych cedzakach, w których ser ocieka. 


Młody jest wilgotny, potem gdy dojrzewa, traci nieco wilgoć, nie tracąc smaku. Świeży dojrzewa od 2 do 4 dni, leżakowany zaś od 5 do 14 dni, a ser swojski dojrzały- powyżej 14 dni. Powinien być sprężysty , z licznymi dziurkami w środku. Jakośc sera pochodzi z jakości mleka.Korycińskie krowy wypasane są na pastwiskach co najmniej 150 dni w roku, a zimą trafiają do obory, dostają siano z czystych okolicznych łąk.


Ser ma średnicę około 30 cm a jego waga dochodzi nawet do ponad 3,5 kg. Na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 30 litrów mleka.
Ser Koryciński „Swojski” jest doceniany nie tylko przez ludność lokalną. Zyskuje coraz większe uznanie w Polsce i poza jej granicami. Ciesząc się uznaniem klientów zdobył wiele prestiżowych nagród, m.in. w 2004r. został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.


W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zaś w sierpniu 2012r. został zarejestrowany przez Komisję Europejską uzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin województwa podlaskiego, znajdujących się w powiecie sokólskim: gminy Korycin, Suchowola oraz Janów.
Więcej o gospodarstwie oraz produkcji sera dowiecie się TUTAJ O SERZE .


Ser Koryciński Czesławy Zarzeckiej posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne.


Ekipa „ Pani Czesławy Zarzeckiej współpracowała również z Panią Magdą Gessler przy realizacji jej nowej książki o produktach regionalnych pt. "Smaczna Polska".



I z tej to książki, w kolejnym poście przygotuję dla Was wspaniałą zupę grzybową z serem korycinskim.




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!