Baba Wielkanocna z bakaliami
Jako,
że idą Święta Wielkiej Nocy, postanowiłam zrobić Babę jak się
patrzy.
Przepis
znalazłam w zeszycie mojej ciotki. Zmieniłam tylko wypełnienie
baby, bo w orginale są tylko rodzynki, a ja dałam żurawinę i
rodzynki korynckie, bo mniejsze.
Składniki:
-3
i pół szklanki maki pszennej typ 500 MŁYN KOPYTOWA
-5
dag świeżych drożdży piekarskich
-6
roztrzepanych żółtek
-pół
szklanki drobnego cukru do wypieków
-125
g masła, roztopionego i przestudzonego
-15
dag rodzynek i żurawiny, pół na pół
-1
roztrzepane jajeczko
-szczypta
soli
-1
szklanka mleka, letniego
-aromat
cytrynowy, kilka kropelek
-płatki
migdałów SKWORCU
Przesiej
mąkę do dużej miski. Dodaj sól i cukier, wymieszaj. Z drożdży
przygotuj rozczyn. Odstaw, niech trochę zacznie rosnąć.
Dodaj
roztrzepane żółtka, jajo i mleko, kilka kropelek aromatu
cytrynowego oraz roztopione i chłodne masło.
Ja
posłużyłam się robotem i wymieszałam te składniki przystawką-
hak do ciasta. Można wyrabiać ręcznie.
Dodać
bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i
odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość.
Przełożyć
do formy na babę jaką macie , ale pamiętać, że ciasto rośnie
więc musi być większa...i odstawić ponownie. Będzie rosło.
Nagrzać
piekranik do 170-180 stopni i piec okolo 35-40 minut, do suchego
patyczka. Nie pieczcie dlużej bo baba ma być wilgotna a nie sucha!
Po
upieczeniu wyciągnąć i trzymac w formie jeszcze 10 minut,
następnie odwrócić i „wysypać”babę. Przestudzić na
kilkakrotnie złożonej ścireczce kuchennej lub na kratce.
Przygotować
polewę.
Roztopić
2 łyżki masła, dodać 2 łyżki kakao, i 2 łyżki cukru oraz
łyżkę wody. Roztopić. Polać posypaną wcześniej cukrem pudrem
babę i posypać płatkami migdałów- uprażyć na patelni
wcześniej.
Baba
najlepsza na drugi dzień.
Smacznego
!
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,polecam !
UsuńŚliczna ta babka, najlepsza z polewą i z płatkami migdałowymi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dzieciaki uwielbija skubać niestety
UsuńBardzo fajna babeczka :-)
OdpowiedzUsuńBaba jak ta lala, dziekuję Marzenko!
UsuńFantastyczna, idealna na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuń