Przystawka z fasoli z pieczoną papryką i suszonymi truflami z nutą mięty





Fasola w naszej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Dania z fasoli nie są skomplikowane, smakują tak na zimno, jak na ciepło chyba każdemu.
Można je zjeść na obiad lub podać gościom z grzankami i winem. Fasola zawsze się sprawdzi. 


Fasola ma wiele twarzy i smakuje zawsze inaczej i u każdego wybornie!
Dziś u mnie wyjątkowe danie. Fasola jako przystawka , chrupiąca ,z prawdziwym wulkanem smaków, których koniecznie musicie doświadczyć!


Istnieje wiele odmian fasoli, ale moją ulubioną jest Fasola Piękny Jaś Karłowy. Bo jest prosta w smaku i duża ,a co najważniejsze nie ma twardej skórki! Dzięki wysokiej zawartości białka jest podstawą diety wegetariańskiej. Zawiera fitohormony, które łagodzą objawy menopauzy. Dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego.

fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,

fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,

Fasolę należy przed ugotowaniem moczyć w chłodnej wodzie 10–12 godzin. W czasie moczenia nasiona powiększają masę 2–3-krotnie. Napęczniałe gotują się szybciej i nie pękają. Przez pierwsze 10 minut dobrze jest gotować fasolę na dużym ogniu, a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości.
Fasola Jaś  gotuje się w osolonej wodzie, dlatego najlepiej solić ją pod koniec gotowania.
fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,

To co w fasoli jest najciekawsze, to fakt, że sprawdzi się w wielu daniach , że można z nią robić dosłownie wszystko!

U mnie dziś wyśmienita przystawka warzywna na bazie fasoli. Spróbujcie!

fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,

fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,

Składniki
- około 200 g Fasoli Piękny Jaś  Karłowy KUPIEC
- 4 duże pomidory malinowe bez skóry
- 4 papryki czerwone
- sporo świeżej bazylii
- domowy ogórek kiszony , 2 sztuki
- sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- ulubione zioła, u mnie łyżeczka suszonych trufli z miętą


Najlepiej pomyśleć o tym daniu dzień wcześniej. 
Zalej fasolę zimną przefiltrowaną wodą i odstaw na całą noc. Papryki przekrój na pół, posmaruj oliwą z oliwek, lekko posól i upiecz do czarnej skórki. Następnie obierz ze skóry, pokrój w paski. Odłóż. Na drugi dzień odlej wodę , zalej fasolę ponownie i ugotuj do miękkości. Na oliwie z oliwek podduś drobno siekaną cebulę oraz czosnek. Pozbaw pomidory skóry (zalewając je wrzątkiem i robiąc dziurki wykałaczką). Pokrój w kawałki, dodaj do cebuli. Wymieszaj. Duś około 5 minut z ulubionymi przyprawami, u mnie suszone trufle i mięta.
Międzyczasie obierz ze skórki ogórki kiszone, pokrój w drobną kosteczkę. Odłóż na bok.
Do miękkich pomidorów dorzuć paprykę (ma niesamowity zapach i aromat) , wszystko gotuj jeszcze 30 minut. Na sam koniec gotowania wsyp ugotowaną fasolę i ogórki kiszone. Wymieszaj ze świeżo siekaną bazylią.
Przystawka gotowa!
Smacznego!

fasolka po bretońsku,dania z fasoli Jaś,fasola piękny jaś kupiec,dania z fasolki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,dania kuchni polskiej,regionalne danie z fasoli,


Komentarze

  1. Uwielbiam fasolkę, a w takim towarzystwie to już w ogóle musi być pysznie 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie spróbuje Twój przepis. Zawsze coś innego na danie, a ja lubię eksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O raju, ale ta fasola smakuje. Kak milion dolarów. Kasiu, toskańskie smaki idealne podczas naszej zimy. Biorę przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fasolka jakoś jest zaniedbywana w mojej kuchni,moze przez to,że w UK strasznie ją lubią ale na nieszczęście nie wiedzą jak ją jesc na różne sposoby. Najczęściej podają typową fasolkową mamałygę z sosem pomidorowym. Jeszcze na początku mojego pobytu tutaj kilka razy próbowałam ją w lokalnej wersji. Teraz powinnam bardziej zadbać o jej obecność w mojej kuchni,zwłaszcza że za menopauza pomału się zbliża...
    Jak zawsze proponujesz coś dobrego i zdrowego,dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Ta przystawka wygląda bardzo podobnie i myślę, że również będzie mi smakowała :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pachnący przepis :-)
    Dawno nie jadałam fasoli i dobrze, że o niej przypomniałaś. Kolorowa i smaczna przystawka. Papryka tu bardzo pasuje. Trufla, mięta, bazylia, co za finezja smaków. Chętnie wypróbuję.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe danie i muszę przyznać ze narobiłaś mi nim ochoty. Zadko jadamy fasole, jedynie fasolkę po bretońsku. Chyba skisze się na na taką inną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam fasole, czasami nawet ja marynuje, jak uda mi się kupić pięknego Jasia, ale takiego naprawdę pięknego to gotuje, ale nie do rozpadu a potem zalewam zalewa taka jak do grzybków, pyszności! I długo postoi...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wędrówki po kuchni4 lutego 2021 12:09

    To wygląda dość ciekawie. Nigdy nie wpadłabym na to, aby połączyć fasole z truflą, a już z ogórkiem? Ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię fasolę, a w takiej formie jeszcze nie jadłam. Trochę pozmieniam jeszcze po swojemu, by moje dzieciaki mogły zjeść. Dziękuję za pomysł i przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna :) wygląda bardzo smacznie :) Pięknego karzełka Jasia również obdarzamy szczególną sympatią. U nas wszelkie dania z fasolą bardzo się sprawdzają - to najlepsze co nas może spotkać w chłodne dni - pożywna, smaczna i rozgrzewająca fasola :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tym razem przepis zupełnie nie dla mnie- niestety mam straszne boleści brzucha po fasoli. Lubię, ale nie mogę 😭

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!