Babka Kugelhopf




...zrobiłam babkę kugelhopf w automacie do pieczenia chleba. Wyszła fantastyczna, zmodyfikowałam mocno składniki sypkie, gdyż w orginale były tylko rodzynki. Zastanawiam się czy z podanym proporcji mogłabym wymodzić babkę ,nie korzystając z pożyczonej od bratowej maszyny do wypieku chleba...


Składniki na babkę kugelhopf z automatu do wypieku chleba
  • 3 jaja
  • 175 g masła, ja zastąpiłam margaryna Palmą i wyszła genialna
  • 105 ml mleka
  • 1,5 ł soli
  • 6 Ł cukru
  • 460 g mąki MŁYN KOPYTOWA , ale pół na pół pomiędzy pszenna typ 500 a żytnią 720 !

  • 3 ł drożdży sypkich
  • 130 g drobnych bakalii,u mnie -


  • papaja kandyzowanaSKWORCU
  • rodzynki korynckie

Na polewę
  • łyżka margaryny spora
  • łyżka wody
  • 2 łyżki naturalnego kakaoSKWORCU
  • 2 łyżki cukru
  • pomelo kandyzowaneSKWORCU


Jeśli masz maszynę do chleba, to wiesz, że wsypujesz wszystkie składniki z listy za kolejnością.
Włączasz maszynę.
Po około ponad 3 godzinach babka kugelhopf, pachnąca i zdrowo nadziana jest już gotowa.


Przygotuj tylko polewę , roztop na małym gazie wszystkie składniki.
Polej babkę.



Posyp posiekanym drobno pomelo.
Babka jest genialna na drugi dzień.



A jeszcze lepsza na trzeci.
Genialna przekąska do pracy.



Nieliczne składniki w niej zawarte dodadzą zdrowej energii i wspaniałe samopoczucie.



Smacznego!



Komentarze

  1. Szkoda ze są tu tylko przepisy reklamowe :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na smaczną,chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja spróbowałam Martuś w maszynie do chlebai wyszła zacna, bez wysilku, to fakt, ale kiedy oddam maszynę, musze zrobic identyczną ale tradycyjna metoda, może mi wyjdzie? Kto wie...Pozdrawiam !

      Usuń
  3. przetestujemy w naszej maszynie do wypieku chleba
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzy mi się moja maszyna...terazzamęczam maszyne bratowej...Pozdrawiam, juz lecę!

      Usuń
  4. A jak dodać rodzynki? W przepisie jest napisane, że można namoczyć je w lekkim syropie. Co to znaczy? Przecież drożdże nie mogą stykać się z mokrym.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!