Maltagliati w sałatce
Moi
Drodzy dzisiaj na kolację podałam maltagliati rustici 100 % orkiszu
FABIJANSCY w sałatce.
Maltagliati
rustici , to z włoskiego „zle cięte”.
Są
niezle zakręcone, pełne zdrowia i aromatyczne. A w wersji Rustici
są równie wiejskie jak i te sprzed kilkuset lat. Tym bardziej, że
z ekologicznego orkiszu, który w tamtych czasach był zbożem
podstawowym.
Sałatki z makaronu, podawane są na Sycylii non stop, szczególnie wtedy, kiedy żar się
z nieba leje i nikt nie myśli o gotowaniu w południe, tylko o tym,
żeby się ładnie opalić nad morzem.
Taką sałatkę robi się o świcie,by ją zabrać ze sobą, lub zjeść po
powrocie. Nie leży na żołądku, nie ciąży podczas sjesty. Łączy
się ją z majonezem oraz selerem naciowym, gdyż Włosi
uważają, że...to afrodyzjak!
Składniki
- maltagliati rustici 100% orkiszu BIO FABIJANSCY
- majonez KIELECKI bez substancji konserwujących
- sałata lodowa
- szpinak baby
- pomidorki koktajlowe
- szynka z piersi kurczaka, z szynkowara, którą robiłamTUTAJ
- koperek świeży
- parmezan w płatkach
- czarnuszka
W
wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo
-glassa
sojowa z octem balsamicznym z Modeny
-jagody
goji
-czarny
sezam
-parmezan
tarty
Ugotuj
makaron orkiszowy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
oleju.
Pokrój
selera w kawałeczki, a pomidorki na połówki.
Umyj
sałatę i szpinak baby i wyłóż na talerz.
Powstana
warstwy.
Udekoruj
i dosmacz majonezem kieleckim.
To proste , gdyż dozownik jest do
tego przystosowany tak, że nic się nie wyleje, nie zmarnuje i nie
trzeba używać łyżki. Można robic cieniutkie zygzaczki, można
też grube. Jak wolisz.
Pokrój
parmezan w płatki .
Na
wierzch połóż odcedzony i przelany zimną, filtrowaną wodą makaron .
Dodaj
pomidorki i seler naciowy .
Pomidorki
udekoruj majonezem.
Na
wierzch dodaj szynkę z piersi z kurczaka. Posyp czarnuszką,
koperkiem.
Dla
drugiej osoby zrobiŁam podobnie, tylko z tą różnicą, że nie
chciała parmezanu w płatkach pod makaronem, ale parmezan musiałam
zetrzeć i posypać po wierzchu.
Dodalam jagody goji i glassę
sojową.Zamaist czarnuszki- czarny sezam.
Każdy
składnik ma tu kolosalne znaczenie, połączenie wszytkiego w ten
sposób , przeniesie Was na chwilę do śródziemnomorskiej kuchni.
Kuchni, którą miałam na co dzień.
Do
kuchni pełnej zdrowia, aromatów i dobrego samopoczucia.
Smacznego
!
Wygląda niezwykle smakowicie, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńdziękuję...mega lekka !
UsuńŚwietna sałatka, wygląda pysznie i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam! Dziekuje!
UsuńŚwietne danie, uwielbiam takie sałatki
OdpowiedzUsuńDziękuję! Z dodatkiem majonezu zamiast oliwy z oliwek to coś innego i pycha!
UsuńSuper przepis :) Bardzo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, była dobra, dzis znów bedzie .
UsuńApetyczna sałatka!
OdpowiedzUsuń