Maltagliati w sałatce




Moi Drodzy dzisiaj na kolację podałam maltagliati rustici 100 % orkiszu FABIJANSCY w sałatce.


Maltagliati rustici , to z włoskiego „zle cięte”.
Są niezle zakręcone, pełne zdrowia i aromatyczne. A w wersji Rustici są równie wiejskie jak i te sprzed kilkuset lat. Tym bardziej, że z ekologicznego orkiszu, który w tamtych czasach był zbożem podstawowym.


Sałatki z makaronu, podawane są na Sycylii non stop, szczególnie wtedy, kiedy żar się z nieba leje i nikt nie myśli o gotowaniu w południe, tylko o tym, żeby się ładnie opalić nad morzem.
Taką sałatkę robi się o świcie,by ją zabrać ze sobą, lub zjeść po powrocie. Nie leży na żołądku, nie ciąży podczas sjesty. Łączy się ją z majonezem oraz selerem naciowym,  gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak!

Składniki

  • sałata lodowa
  • szpinak baby
  • pomidorki koktajlowe
  • szynka z piersi kurczaka, z szynkowara, którą robiłamTUTAJ
  • koperek świeży
  • parmezan w płatkach
  • czarnuszka

W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo
-glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny
-jagody goji
-czarny sezam
-parmezan tarty

Ugotuj makaron orkiszowy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Pokrój selera w kawałeczki, a pomidorki na połówki.
Umyj sałatę i szpinak baby i wyłóż na talerz.


Powstana warstwy.
Udekoruj i dosmacz majonezem kieleckim. 


To proste , gdyż dozownik jest do tego przystosowany tak, że nic się nie wyleje, nie zmarnuje i nie trzeba używać łyżki. Można robic cieniutkie zygzaczki, można też grube. Jak wolisz.
Pokrój parmezan w płatki .

Na wierzch połóż odcedzony i przelany zimną, filtrowaną wodą makaron .


Dodaj pomidorki i seler naciowy .




Pomidorki udekoruj majonezem.
Na wierzch dodaj szynkę z piersi z kurczaka. Posyp czarnuszką, koperkiem.


Dla drugiej osoby zrobiŁam podobnie, tylko z tą różnicą, że nie chciała parmezanu w płatkach pod makaronem, ale parmezan musiałam zetrzeć i posypać po wierzchu. 


Dodalam jagody goji i glassę sojową.Zamaist czarnuszki- czarny sezam.
Każdy składnik ma tu kolosalne znaczenie, połączenie wszytkiego w ten sposób , przeniesie Was na chwilę do śródziemnomorskiej kuchni. Kuchni, którą miałam na co dzień.


Do kuchni pełnej zdrowia, aromatów i dobrego samopoczucia.

Smacznego !

















Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!